34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

10 stvari koje vam starija sestra nikad neće reći

10 stvari koje vam starija sestra nikad neće reći

Kada imate starijeg brata ili sestru, onda osim roditelja, morate i njih da slušate. Ponekad će vam se učiniti da vam je uskraćeno osnovno pravo da sami o nečemu odlučujete, što često dovodi do ogorčenosti, žalbi i opiranja. Da li ste ikada pomislili da postoji i naličje čitave situacije?

Postoji mnogo stvari sa kojima je vaša sestra morala da se nosi, a o kojima vam nikada nije pričala. Otkrivamo vam neke od ovih tajni i dajemo vam priliku da osmotrite i jedno drugačije lice svoje sestre, kako biste bolje razumeli razloge njenog ponašanja.

 1. VASPITAVALI SU JE PO STROGIM PRAVILIMA
  Ne samo da je bila prvo, već je dugo bila i jedino dete u porodici. Mama i tata su se tek učili roditeljstvu i mnogo toga im je bilo nepoznato. U takvim situacijama je uvek prisutan strah da se ne pogreši, pa su za nju važila veoma stroga pravila. Kada su dobili vas kao drugo dete, već su naučili dosta o roditeljstvu i postali mnogo fleksibilniji.
 2. RODITELjI JE ČESTO PODSEĆAJU DA JE ONA STARIJA
  Od starije sestre se uvek očekuje da bude dobra i pametna, čak i onda kada želi da bude nevaljala. Ona jednostavno mora da popusti, ma koliko želela da istraje. Roditelji uvek imaju isti stav o ovome, i ona to razume. Zbog toga je ona ta koja mora da preuzme odgovornost na sebe.

Nju su vremenom naučili da je ona odgovorna za malog patuljka (vas), još od onda kada je morala da pazi i bude tiha, kako ne bi probudila bebu. Posle toga, došlo je vreme kada je bila odgovorna za malu nevaljalicu koja tek što je pošla u vrtić, a zatim i za nestašnu devojčicu kojoj je bila potrebna

čitava večnost da se spremi za školu. Naravno, tu su i muke sa trećakinjom koja odbija da radi svoj domaći, kao i sa sedmakinjom koja ponekad beži sa časova. Da, spisak odgovornosti je poprilično dugačak.

 1. NASTOJALA JE DA PRUŽI DOBAR PRIMER
  Vaša starija sestra nije mogla da se ponaša otkačeno, kao neke od njenih drugarica. Iako mlada, morala je dobro da promisli svaku svoju odluku i svaki svoj postupak, baš kao odrasli. Znala je da se vi na nju ugledate. Naravno, jer se podrazumevalo da ona ima uticaja na vaše vaspitavanje. To nije sve – jer i vi ste uticali na njeno vaspitanje, vi ste joj pružali motiv da svakoga dana bude bolja.
 2. PONEKAD STE BILI NEMOGUĆI PREMA NjOJ
  Vaša sestra je morala potpuno sama da izlazi na kraj sa puno teških stvari, počev od komplikovanih odnosa sa roditeljima, preko problema u školi, pa sve do razmirica sa prijateljima. Želela je da vam pomogne, pa vam je prenosila svoja iskustva. Ponekad vam se činilo da je sve to suvišno, dosadno i iritantno, pa se dešavalo da prevrćete očima, odbijajući da u tome učestvujete. Ona, naravno, nije obraćala pažnju na to – insistirala je da znate šta se dešava, i time vas poštedela mnogih budućih nedaća u životu.
 3. ZNALA JE KADA NAPRAVITE GREŠKU
  Da, savetovala vas je i prenosila svoja iskustva na vas. Ipak, znala je da postoje stvari koje morate da rešavate sami . Zbog toga je ponekad samo stajala po strani i gledala kako pravite grešku, puštajući vas da sami dođete do zaključka. Bez obzira na sve, uvek je bila tu da vas podrži, da vas uteši i ohrabri nakon neuspeha.
 4. POMAGALA JE DA VAS RODITELjI RAZUMEJU
  Ponekad je morala da preuzme i ulogu posrednika. Čak i kada niste bili u pravu, vaša starija sestra bi stala u vašu zaštitu, pokušavajući da objasni roditeljima razloge nekog vašeg neprihvatljivog postupka.
 5. BRINULA SE KADA STE ODRASLI I POČELI DA SE VIĐATE SA MOMCIMA
  Kada ste postali tinejdžer, vaša starija sestra vas je savetovala kako da razgovarate sa dečacima, kako da se šminkate, i kako da uparujete odeću. Ako ste imali neko pitanje koje ste se stideli da postavite roditeljima, ona je bila tu da vam da odgovor. I dok joj je s’jedne strane bilo drago da vas vidi zaljubljenu, jako se brinula da biste mogli da pogrešite u izboru i doživite razočaranje.
 6. MORALA JE DA BUDE STROGA PREMA VAMA
  Ponekad vam se činilo da vaša sestra ne haje za vas i vaše probleme, mislili ste da vam se ruga iz zabave. Istina je da je ona na ovaj način često pokušavala da vas motiviše u situacijama kada ste morali da se priberete i budete koncentrisani. Ovakva strategija daje bolje rezultate od sažaljenja i povlađivanja.
 7. PONEKAD JE BILA POTPUNO POMETENA
  Vaša starija sestra je morala da igra različite uloge. Morala je da bude nastavnik, prijatelj, telohranitelj. Ne čudi onda što često nije znala šta zapravo radi. Ipak, uprkos svemu, uspevala je da se pribere i bude na visini zadatka.
 8. ONA JE SPREMNA DA VAM U SVAKOM TRENUTKU POMOGNE
  Vaša stariju sestru ispunjava zadovoljstvom to što je ona prva osoba koju ćete pozvati u slučaju da stvari pođu naopako. Ona će vam nesebično priteći u pomoć, baš kao da rešava sopstveni problem.

Vaša starija sestra je imala ogroman uticaj na vaše odrastanje i formiranje vaše ličnosti. Ona vas voli kao niko drugi. Vaš odnos je više od sestrinstva, više od prijateljstva – to je kombinacija ove dve stvari. I trajaće zauvek. Ne propustite da to pokažete svojoj sestri.

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top