34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

14 načina da upropastite decu a da toga niste svesni!

Ovo su  greške koje roditelji vrlo često prave, pa obratite pažnju na njih i pokušajte da ih ne ponavljate

Biti roditelj nije lak posao, a najbitnije je da stalno budete primer dobrog ponašanja koje vaše dete treba da sledi. Međutim, čak i najbolji među nama ponekada skrenu sa ovog puta bez da su toga svesni.

Ovo su 14 greški koje roditelji vrlo često prave, pa obratite pažnju na njih i pokušajte da ih ne ponavljate.

 1. Govorite im da smršaju

Ukoliko brinete što vaše dete ima neki kilogram viška, vaš je posao da utičete na njegovu ishranu i da ih naterate da se više kreću. Razgovor sa mališanima o težini i ishrani je besmisleno dok ne budu stariji.

 1. Pričate o svojoj dijeti

Deca kopiraju ponašanja drugih ljudi, tako da je moguće da počnu da rade-jedu isto što i njihovi roditelji, braća i sestre i prijatelji.
3. Terate ih na dijetu

Iako su neke dijete zdrave za odrasle ljude, iključivanje čitave grupe namirnica iz ishrane deteta je opasno. Deci je potrebna izbalansirana ishrana, a to uključuje ugljene hidrate, masti i šećere

 1. Govorite im da ne plaču

Razlog za ovo je delimično što bi to bilo isto kao da moru kažete da prestane da bude mokro, ali glavni razlog je što deca moraju da nauče da se nose sa svojim emocijama. Trebalo bi da znaju da je u redu ako se osećaju tužno.
5. Puštate ih da ostanu budni do kasno

Istraživanja su pokazala da četvrtina učitelja u osnovnim školama mora da prave pauze jer su deca previše umorna da bi pazila na času. 82 odsto dece otkrilo je da su za to krivi roditelji zbog onlajn igrica i četovanja.

 1. Preskakanje doručka

Ovo nije samo ofucana izreka jer je doručak zaista najbitniji obok tokom dana, naročito za decu. Nema doručka – nema energije.
7. Hrana kao nagrada

Većina roditelja se služi frazom “pojedi grašak i dobićeš sladoled” što čini da sladoled postane još primamnjiviji, dok se zdrava hrana pretvara u kaznu.

 1. Hvalite stvari koje ne mogu da promene “Tako si pametan” ili “Baš si spretan/lep”. Bolje je da hvalite stvari koje urade, a ne ono kakvi su.
  9. Stavlljate im etikete

  Ukoliko pričate da su “stidljivi”, “nervozni”, “zahtevni”, “tihi”… ta obeležja (čak i ako su ona dobra, npr, “spretan”) mogu da se zadrže pa da deca osećaju pritisak da moraju da opravdaju taj stereotip.

  1. Radite sve umesto njih

  Kada detetu treba dosta vremena da obave neku radnju, svi padamo u iskušenje da sami završimo zadatak umesto njih, ali moramo da budemo strpljivi. Ukoliko sve radimo umesto njih, dete može da se oseti bespomoćnim ili da odustanu kada naiđu na najmanju poteškoću.
  11. Upoređujete decu

  Kada vaše dete divlja, tuđa vam se čine kao anđeli, ali tako je to sa svim roditeljima. Imajte na umu da komparacije tipa “zašto ne možeš da budeš više kao tvoja sestra/drug/drugarica” uopšte nisu fer i nemaju nikakvu vaspitni efekat.

  1. Previše ih hvalite

  Istina je da crtež krompira koju je vaše dete nacrtalo nije remek delo. Ukoliko konstantno govorite vašem detetu da je sve što urade genijalno, ubrzo će shvatiti da pričate gluposti izgubiće poverenje u vas.

  1. Sramite ih

  Jedna od najgorih stvari koje možete da kažete detetu je da su vas razočarali ili da ga se stidite. Dakle, ne napadajte njegovu ličnost već njegove postupke.

  1. Ne radite ono što propovedate

  Već smo rekli da deca ponavljaju ono što vi radite. Tako da je uzaludno da, na primer, govorite detetu da nije lepo da psuje, ako pred njim izgovarate psovke.

   

   

  Izvor:  Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top