34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

15 pravila veoma srećnih porodica

Često čujemo koliko malo je potrebno za sreću i istina je da upravo sitnice pravi razliku. Srećne porodice se izdvajaju po tome što poštuju određena jednostavna pravila. Može se reći da su ona prave “tajne” srećnih porodica. Evo 15 takvih pravila koja mogu da naprave razliku i u vašoj porodici:

1. Biti zajedno znači biti srećan
Suština svake srećne porodice je da su njeni članovi srećni i zadovoljni kada su zajedno. Oni jedno drugom pružaju podršku, popravljaju raspoloženje i imaju dobro se odnose jedno prema drugom. U ovim porodicama članovi presrećni dočekuju jedni druge.

2. Brak je na prvom mestu
Bračni odnos mora da bude na prvom mestu kao realan primer ljubavi. Puno je porodica u kojima su deca na prvom mestu. Taj položaj decu opterećuje jer se od njih očekuje davanje ljubavi. Potpuno nepravedan položaj koji je veoma loš za celu porodicu iz razloga što će se deca kad tad iseliti iz kuće.

3. Česti zajednički obroci
Porodice koje jedu za istim stolom imaju jaku vezu. Vreme obroka je vreme za povezivanje i ne treba da izostane bar pet puta nedeljno.

4. Porodica je važnija od prijatelja
U srećnim porodicama svi članovi su bez ikakve sumnje iznad prijatelja. Isto tako i dete ne treba da dođe u situaciju da zabavu traži van kuće i stavi prijatelje iznad braće i sestara. Postavite pravila, obezbedite dovoljno porodične zabave i naglasite da je prijateljstvo važno, ali da je podređeno porodici.

5. Deci ne treba previše vannastavnih aktivnosti
Kada je dete preopterećeno i ima previše vannastavnih aktivnosti roditelji postaju šoferi a deca nisu nikada kući u isto vreme. Ovo sigurno nije recept za srećnu porodicu. Isto tako nije dobro ni da se dete ničim ne bavi, to je druga krajnost. Prava stvar je umerenost. I imajte u vidu da vannastavne aktivnosti mogu biti i porodične. Provozajte se zajedno biciklama, probajte rolere ili plivanje.

6. Rituali se stvaraju i poštuju
Deca vole rituale i oni su potrebni celoj porodici. Važno je međutim da oni ne budu izvor stresa. To može biti nešto karakteristično za vašu porodicu, na primer palačinke za nedeljni doručak ili pizza veče uz film petkom. Mogu biti vezani za nacionalne ili religiozne praznike. Važno je da imate nešto što vas povezuje i što se ponavlja da bi ste mu se radovali.
7. Nema vikanja
Deca su najuspešnija u životu kada osećaju stabilnost. Potreban im je miran dom. Razgovarajte sa njima, postavite pravila, kaznite ih kada je to potrebno, ali nemojte gubiti kontrolu i vikati.

8. Nema svađe pred decom
Pokušajte da vaše prepirke i svađe ne budu ispred dece. Ako vas deca vide, izvinite im se, objasnite da ste imali diskusiju ali i da je sve u redu.

9. Ne radi se previše
Ni u čemu ne treba preterivati. To važi i za posao. Samo rad, rad, rad porodici donosi dosta nestabilnosti. Ako vas deca ne viđaju postaće nesigurna u sebe i ubeđena da nisu dovoljno vredna da biste im se posvetili.

10. Insistira se na slaganju sa braćom i sestrama
Braća i sestre se svađaju i to je sasvim normalno. Ali dete mora da bude svesno važnosti brata i sestre i koliko je srećno što ih ima. Neslaganja među decom mogu da razore porodicu. Skrećite im zato pažnju od malena na važnost sloge među njima.

11. Daju se nadimci i prepričavaju se šale
Šale i nadimci su ono što vas čini pripadnikom određene grupe. Trenuci provedeni u zabavi postaju deo vaše porodične baštine.

12. Fleksibilnost
Porodice se po priordi stvari menjaju i svaki član mora da se prilagodi. Deca rastu u tinejdžere, zatim postaju mladi ljudi i udaju se i žene. Ali, i kada ne živite više u istoj kući svi ste još uvek deo porodice.

13. Dobra komunikacija
Psiholozi redovno naglašavaju značaj komunikacije. Jedna od karakteristika srećnih porodica je upravo dobra komunikacija. Često su porodice organizovane tako da dete kaže nešto mami i onda mama prenosi poruku. U srećnoj porodici, međutim, komunikacija je otvorenija i svaki član može otvoreno da komunicira sa drugim članovima porodice.

14. Razmenjivanje priča
Pitajte decu svakodnevno šta se dešava u školi i pripremite i vi priču za njih. Ako deca vide da nise zainteresovani za njih neće imati razloga da vam se raduju. Potrebno je da ona budu na prvom mestu kada se vratite kući. Dovoljan je trenutak pažnje svakoga dana da bi deca presrećna imala šta da očekuju kada vas ugledaju.

15. Igra
Zabavne porodične aktivnosti, po mogućstvu svakodnevne, su važne u svakoj srećnoj porodici. Tu spada i čitanje priče manjem detetu ili odlomka iz nekog romana onom starijem.

Izvor:  Najbolja mama na svetu

Nema komentara

Оставите одговор

To Top