34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

15 pravila za majke sinova

Nedavno sam videla listu “pravila za očeve s ćerkama” i inspirisala se da napravim sličnu listu, ali za majke sa sinovima. Nadam se da ću i ja podstaći druge majke da podržavaju i budu ponosne na svoje sinove. Vi ste najvažnije žene u njihovim životima, njihovi prvi učitelji i one od kojih će tražiti odobrenje počevši od “Smem li napolje?” do “Da li da je zaprosim?”. Ovo je jako odgovoran posao, ali kao majke – spremne ste za to.

15 pravila za majke sinova

 1. Naučite ga da kaže kako se oseća

Sinovi imaju osećanja, kao i ćerke i želeće da ih pokažu. Plakaće od straha i gristi od uzbuđenja. Dopustite mu to. Neka se njegovo telo kreće emocijama, ali objasnite mu šta su emocije i kako da odgovori na tu emociju u budućnosti. Navedite druge ljude koji se osećaju isto i uporedite kako pokazuju tu emociju. Pričajte o njegovim emocijama tako da će jednog dana kada odraste, znati razliku između ljutnje i srama, između razočaranja i žalosti.

 1. Budite njegov najglasniji navijač

Nema sumnje da ste najglasnija osoba na tribinama kada on ima utakmicu. Nema sumnje da će poludeti kada pokažete njegove slike u pelenama njegovoj devojci. Nema nikakve sumnje da će pokušati da sakrije od te iste devojke da njegova mama piše blog u kome spominje njega. Reći će vam da prestanete. Reći će vam da ga je sramota. Ali on će znati da postoji barem jedna osoba koja se uvek i po svaku cenu zalaže za njega.

 1. Naučite ga kako da opere veš

… i uključi mašinu za pranje sudova i opegla košulju. Možda ne odluči uvek da to uradi. Možda to nikada neće morati. Ali jednog dana biće vam zahvalan.

 1. Čitajte mu i čitajte sa njim

Deca postaju čitaoci na krilima svojih roditelja. Ponudite svom sinu priliku da nauči nove stvari, veruje u čarobna mesta i zamišlja veće mogućnosti kroz knjige. Neka vidi kako čitate romane, čitate časopise. Pomozite mu da razume da je pisana reč način da se večno živi. Pisci su beležnici istorije i sećanja. Oni vode evidenciju o tome kako smo tada živeli; O onome što smo mislili da je zanimljivo; Kako smo razgovarali jedni sa drugima;  Čitači pomažu u očuvanju ovih sećanja.

 1. Podstaknite ga da pleše

Ples, ritam i muzika su kulturni univerzali. Svako voli i oseća bar jedno od ova tri. Ohrabrite svog sina da kad ga ponese melodija neka napravi pokret. Ne mora da bude savršeno, bitno je da uživa u tome.

 1. Uverite ga da ima primera dobrih ljudi i žena koji su moćni zbog svog mozga, odlučnosti i integriteta.

Primeri muškaraca sa velikim mišićima i uniformom (poput Betmena i Supermena) kao i prelepih žena (Diznijeve princeze) će okružiti vašeg sina od rođenja. Ali pobrinite se da on takođe zna za ljude koji su bili uspešni zbog svoje pameti i odlučnosti kao što su: Albert i Mileva Ajnštajn, Pjer i Marija Kiri, Nikola Tesla, Milunka Savić, Mihailo Pupin, Milutin Milanković, Amelija Erhart, Jovanka Orleanka, Gandi… Na kraju krajeva, budite i sami primer pametne, samosvesne i uspešne žene koja je superheroj za svoju decu.

 1. Naučite ga da se lepo ponaša ida bude nežan

Sa bebama, cvećem, životinjama i ljudskim osećanjima. Naučite ga da pomaže drugima i sami mu budite primer za to. To je lepo i čini svet boljim mestom.

 1. Neka se isprlja i pocepa odeću

Odlučite da ćete se opustiti kada je odeća (i obuća) u pitanju. Izgubićete živce ako se zbog toga budete nervirali svaki put. Ne trošite energiju na nebitne stvari. Dečaci umeju da budu nestašni, vole da skaču, padaju, prosipaju i prave grozan nered. Sortirajte malo odeću i odvojite odeću za napolje i za školu, i tako rešite stvari.

 1. Naučite ga da šutne loptu

Ili da drži štap za hokej, ili da vozi rolere, klizaljke, skije, ili da nacrta kuću, ili da zna razliku između Sliterina i Grifindora, ili reči njegove omiljene pesme… Budite u njegovom životu, ne kao posmatrač već kao aktivni učesnik.

 1. Vodite ga napolje i na neka nova mesta

Ugasite TV, stavite telefon da se puni, ne nosite čak ni foto-aparat. Samo izađite napolje. Posmatrajte svoje dete, istražite svet zajedno, postavljajte pitanja i odgovarajte na njegova. To je magično. Tako gradite buduće uspomene svoga deteta.

 1. Naučite ga da izgubi

Gubljenje je grozno. Ali niko nije stalno pobednik. Kada izgubiš (utakmicu, partiju karata, trku…) osećaš se ružno i razočarano. Ali i to je OK. Život nije uvek bajka bez obzira na to koliko se majke trude da tako bude. Ono što je bitno je da ga naučite da nikad ne odustane od svojih snova, pa makar i izgubio nekoliko puta.

 1. Odgovorite mu kada vas pita „Zašto…?“

Odgovorite mu, pa čak i ako ne znate, potražite odgovor zajedno. Pokažite mu gde da pronađe odgovor. Postavite mu potpitanja kako bi sam došao do zaključka. Jednog dana kad bude želeo nešto nekog da pita, a bude ga sramota, znaće gde da traži odgovor.

 1. Podstaknite tatu da se uključi
  Ali bez da vi govorite šta ko treba da radi. Tata bi trebalo isto kao i vi da uči i istražuje sa vašim sinom, da odgovara na pitanja i da se igra sa njim. Vaš sin će shvatiti da tata ima rešenje i odgovore za mnoge stvari, i čak i kad odraste tražiće savete od njega.

  1. Ljubite ga

  Mali dečaci su tako slatki i mazni (kao i devojčice). Mogu biti destruktivni i nagli u većem delu dana. Ali postoje ti momenti kada su ljubazni i osetljivi i nežni. Ponekad i toliko, da se zapitate kako se to promeni kada odrastu. Hajde da pokušamo da se to nikad ne promeni tako što ćemo ih što češće ljubiti i maziti. I kad imaju 2 godine i sa 16 godina. Vi ste mama i imate prava na to. Ovo važi i za tate.

  1. Neka vaša kuća bude dom

  Neka zna da je kod vas sigurna zona, mesto na koje se uvek može vratiti. Čak i kada ode malo dalje. Neka zna da ga tu uvek neko čeka i voli. Kada bude u haosu, zvaće vas da razgovarate. Vi ste njegova majka, njegova baza, njegova konstanta, kao sunce. To treba da znate i osećate i vi i on.

   

  Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top