34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

6 stvari koje svaki roditelj mora da zna pre nego što detetu kupi telefon

Telefon nije baš najbolja stvar za vaše dete, ali ne možete doveka protiv vremena u kojem ga odgajate. Evo pravila koja će vam biti od velike pomoći

Ukoliko ste doneli odluku da je vaše dete spremno za mobilni telefon, najpre morate da postavite set pravila – tačnije šest osnovnih pravila kojih će ono morati da se pridržava, ali kojih ćete se pridržavati i vi kao roditelj – dosledno.

  1. Kupte mu osnovni, običan telefon

Da, i to ukoliko još možete da pronađete telefon bez kamere, interneta, poruka i igrica. Ukoliko detetu dajete neki vaš stari telefon, isključite mu sve dodatne funkcije. A ako se bude žalilo, podsetite ga da je telefon oruđe a ne igračka. Radi se o sigurnosti, ne o društvenom statusu ili igricama.

  1. Postavite ograničenja

Većina mobilnih kompanije omogućava da se ograniči broj poruka koje korisnik može da šalje ili prima, kao i broj minuta razgovora. Ako dete prekorači određeni, dogovoreni iznos računa, ono plaća dodatne troškove. (Stariji tinejdžeri mogu biti odgovorni za ceo iznos računa.) Na većini telefona možete blokirati pristup internetu i pozive sa nedozvoljenih brojeva.

  1. Postavite još ograničenja

Odredite vreme kada mobilni telefon mora da bude isključen – npr. tokom ručka i večere, nakon 10 sati uveče i tokom školskih časova. Ako je vaš tinejdžer vozač, insistirajte da pri vožnji ne koristi telefon. Neke porodice ne dozvoljavaju mobilne telefone u dečjim sobama noću kako se deca ne bi dopisivala ili sa nekim razgovarala u vreme spavanja. Insistirajte na tome da vaše dete odgovara na pozive i poruke odmah i naučite ga da ne odgovara ili ne uzvraća pozive i poruke ljudi koje ne poznaje.

  1. Poštujte i vi ista ograničenja

Budimo iskreni: ponašajte se u skladu sa onim što govorite. Ukoliko ne želite da vaše dete koristi telefon za vreme obroka ili tokom vožnje, poštujte i sami ta pravila. Ako ne želite da on ili ona kompulsivno proveravaju notifikacije na telefonu, ne čine to ni vi sami. Vi ste uzor broj jedan vašem deteta bez obzira na to da li vaše dete priznaje ili ne.

  1. Upozorite ga na zračenje

Zbog rizika od zračenja, preporučuje se da deca koriste slušalice umesto da drže mobilni telefon na uhu. Isto tako, ne dozvolite deci da spavaju sa telefonom pod jastukom. A savetuje se i da se mobilni telefon ne nosi u prednjim džepovima pantalona zbog potencijalnog rizika od zračenja na reproduktivni sistem.

  1. Učite ga bontonu za korišćenje mobilnog

Deca se ne rađaju sa znajem pravila o tome kako da s poštovanjem, na lep način koriste mobilne telefone, uključujući i to da ne treba da ih koriste za širenje glasina, da ne uzimaju (ili ne šalju) fotografije bez dozvole drugih ljudi, da ne šalju neprikladne fotografije i poruke, da ne obavljaju lične razgovore na javnim mestima – i, naravno, da nikada ne komuniciraju sa strancima bez obzira na to kako im se oni predstave. Na vama je da ih svmu tome naučite.

 

Izvor:  Telegraf

Nema komentara

Оставите одговор

To Top