34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Ako porodica obezbećuje detetu osećaj sigurnosti i stabilnog tla pod nogama dete te iste stvari neće tražiti van nje

Deca vole PRAVILA, jer im pravila obezbeđuju jasnoću. Jasno im je šta se od njih očekuje, a jasno im je i kako će se mama i tata ponašati. Ova JASNOĆA deci pruža SIGURNOST.

Detetu od njegove porodice treba sigurnost i stabilno tlo pod nogam.

– Je l` rekla NE? – Rekla je!

Deca vole DOSLEDNOST u roditeljskom postupanju. Ponašanje mame i tate je predvidivo onda kada je dosledno, ako toga nema deca neće uzimati roditelje za ozbiljno. Doslednost deci obezbeđuje JASNOĆU koja deci pruža OSEĆAJ SIGURNOSTI.

– Važno mi je VOĐSTVO roditelja!

Deca vole da vide mamu i tatu kao tim. Ruku pod ruku sa pravilima i doslednošću ide JAK RODITELjSKI SAVEZ. Mama i tata se dogovaraju i deluju kao tim. Oni su glavni u kući. Oni vaspitavaju! Roditeljska JEDINSTVENOST deci pruža osećaj sigurnosti, jer u tom slučaju deca ne moraju da se bave stalnim procenama šta bi kom roditelju odgovaralo i kako bi kog roditelja mogli da pređu i preveslaju.

Važno nam je da možemo da se igramo, učimo, družimo!

Kada je deci jasno šta se očekuje od njih, kada imaju dosledne roditelje, kada mogu da se oslone na roditelje kao tim onda deca rastu u stabilnom okruženju sa jakim osećajem izvesnog što im obezbeđuje sigurnost i stabilno tlo pod nogama. Tada dete može da se bavi svojim detinjim stvarima – da se igra, da se druži, da istražuje, da uči!

Ako porodica obezbećuje detetu osećaj sigurnosti i stabilnog tla pod nogama dete te iste stvari neće tražiti van nje. Mnoga deca, na žalost, tragajući za sigurnošću koju nemaju u svojim porodicama krenu lošim i pogrešnim putem, kao što su: alkoholizam, droge, kocka, internet zavisnost, zavisnost od igrica i druge zavisnosti kojih danas ima mnogo. Ima još jedna veoma važna stvar koju posebno izdvajam, a odnosi se na sekte koje po definiciji imaju čvrstu strukturu, organizaciju i načela kojih se dosledno i ritualno pridržavaju svi članovi zajednice. Obratite pažnju tu su jasna pravila, jasne granice, doslednost u primeni, ritualno izvođenje, jedinstvenost – sve ono što deci treba u procesu rasta i razvoja. I ako dete to što mu treba ne nalazi u svojoj porodici u velikom je riziku da se okrene i bude uvučeno u zajednicu koja ima sve što njegova porodica nema.

Niti me šta pitaju, niti šta traže od mene. Potpuno sam zbunjen!

Sigurnost i jasnoća su važni pratioci detetovog funkcionalnog rasta i razvoja. Toliko su važni da ukoliko ih nema dete će iste tražuti na drugoj strani. Problem je u tome što je ta druga strana veoma često loša i nezdrava za dete.

Posledice aktuelnog vaspitnog stila prezaštićivanja dece mogu biti surove. Mislite o tome! Detetova pleća su nejaka i krhka da nose moć koju mu roditelji delegiraju i pucaju pod teretom koji ne mogu da nose. Dete koje tek formira svoje stavove, uverenja, vrednosti, koje definiše svoje odnose, razvija kritički i samokritički odnos nije u stanju da nosi slobodu koja mu se delegira veoma rano. To, svakako, nije ljubav, ako Vam je to izgovor!

mr Snežana Milošević Ješić, učiteljica, pedagog, porodični psihoterapeut

 

 

izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top