34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Bako, ti nisi majka unučetu, i ne znaš bolje od njegove majke!

Bako, ti nisi majka unučetu, i ne znaš bolje od njegove majke!

Prvo, jedino i zlatno pravilo – tvoje unuče nije tvoje dete. Bake mogu i trebaju da vole, ali nikada ne smete sebe dovesti u poziciju da smatrate kako imate jednaka prava kao i detetova majka. Unuče nije vaše dete i ne pripada vam, volite njega ili nju samo zbog toga što jeste – unuče.
“Napravila sam grešku onog trenutka kada sam se ponudila da je nosim i smirim, jer je tokom večere tako jako plakala da nisam mogla da se suzdržim i morala sam je podići. To veče sam spremila hranu za sina i snaju, jer se ne snalaze u novoj ulozi roditelja i trudim se na svaki način da im olakšam.
Istog trenutka kad sam podigla Izabelu sa kreveta moj sin je tako brzo i ljuto skočio sa stolice i glasno rekao da je on njen otac i da će da je smiri, ne treba to ja da radim i pomažem. Kroz petnaest minuta je shvatio da ipak ne može i vratio je meni u ruke dok je snaja snuždeno sedila i dalje za stolom, jer to dete više nije imalo snage. Spavala je sedeći.

Shvatila sam da nemam prava na unuče, to je njihovo dete.
Shvatila sam, jer sam se setila sebe pre trideset godina kada sam imala istu reakciju na svoju majku.
On je bio moje dete, moj sin, ja ću da se brinem o njemu.
Nemam ista prava kao mama ili tata, moja su prava da budem baka. Razmišljala sam o tom kako sam pre toliko godina ja povredila svoju majku kao što je on sad povredio mene, ali u pravu je – ja sam baka i baka mora da nauči da potisne nagon i silnu želju da izrazi lavinu emociju, jer baka je baka, nije majka” , ispričala je šezdesetogodišnja Rouz.

Neugodne situacije mogu da nastanu kada vaše dete doživi da ima dete. Danas su mladi roditelji bombardovani sa toliko mnogo informacija, jer dolaze sa svih strana i na internetu može da se pročita gomila saveta, ali neka pronađu ono što je najbolje za njih. Čak i kad mislite da znate bolje i da ste u pravu – nemojte. Oni su roditelji, moraju da svoje dete nauče i odgoje, jer oni su ti koji će kasnije kroz život da trpe posledice svog dobrog ili lošeg odgoja, baš kao što i vi to proživljavate. Baka i ded su tu da pomognu kada je teško ili daju savet kad ih se pita, svako mešanje više od toga može da prouzrokuje probleme.
Komunicirajte sa svojom decom i prihvatite da ono što odgovara vama ne mora da važi njima i obrnuto. Svaka porodica treba da stvori svoj jedinstveni ritam i da sve strane budu spremne na kompromis da bi se došlo do prihvatljivog rešenja. Ali, nisu ni sve bake toliko jako posvećene unucima – postoje i one koje svoj, oduvek aktivni život, ne žele da žrtvuju zbog čuvanja unučića već se trude zadržati vlastiti identitet i biti na raspolaganju u isto vreme. Bitno je pronaći zajednički jezik i balans u obavezama.
Treba da na vreme shvatite da niste ništa manje brižna baka ako neke stvari prepustite da se urade i bez vas. Niko neće i ne treba da sumnja u vašu ljubav ako ponekad odbijete da pričuvate unuče – imajte svoj život kao što ste ga imali i pre.

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top