34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Bebe vole rutinu

Bebi je od prvog dana potrebna rutina, okvir u koji su uklopljene potrebe poput spavanja, hranjenja, previjanja, maženja i igre

 

BEBI je od prvog dana potrebna rutina, okvir u koji su uklopljene potrebe poput spavanja, hranjenja, previjanja, maženja i igre – tvrdi Ana Valgren, švedski stručnjak za vaspitanje dece. Što je ta struktura jasnija, novorođenče se oseća sigurnije, jer zna kada šta sledi. Već nekoliko dana od rođenja, počinje da razvrstava svet oko sebe.

 

– Dete traži povezanost uzroka i posledice, tako uči kako funkcioniše ono što ga okružuje. Suštinska potreba svake bebe je da otkriva pravilnosti – kaže Renata Bart, nemački psiholog.

Ona preporučuje roditeljima da je najbolje da se orjentišu spram osnovnih potreba bebe – spavanja, hranjenja i igre, pa iz toga da razvijaju rutinu koju dete može da prepozna. I savetuje sledeće:

* Kada je vreme za spavanje, spustite roletnu, navijte muzičku kutiju i pobrinite se da beba uvek zaspi na isti način – u krevetu ili vašem naručju. Zadržite jednom odabrani redosled i nakon nekoliko dana će znati da se roletna spušta jer je vreme spavanja, pa će postati pospana.

* Dok je hranite, odaberite tihu muziku i određeno mesto na kojem ćete dojiti bebu ili joj davati flašicu mleka. Tako će se najmlađi radovati obroku čim čuju muziku ili krenete ka odabranom mestu.

 

 

Izvor: Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top