34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Bebe znaju mnogo više nego što se mislilo – čak i da procene karakter

Što se više naučnici fokusiraju na istraživanje ponašanja beba, to se one pokazuju sve pametnije i pametnije. Ako mislite da se bebina pamet počinje razvijati s izlaskom iz materice, to je tek delimično tačno, ali činjenica da novorođenčad ne zna mnogo više od nekoliko instinktivnih pokreta i osećaja, to je, pokazuje se, prilično daleko od istine.
Dakle, da vidimo kako su i šta su sve naučnici otkrili o inteligenciji beba do godinu dana starosti što će vas sigurno iznenaditi, a većini vas malo i rasvetliti način na koji se odvija i gradi rani razvoj čoveka.

 1. Bebe pamte jako rana iskustva

U svrhu ovih istraživanja nekoliko je majki za vreme trudnoće, odnosno poslednjih šest sedmica trudnoće, svojim nerođenim bebama čitalo jednu te istu dečju priču. Nakon što je beba rođena, majke su nastavile pričati priče, ovoga puta različite priče, pa iako se činilo da novorođenčad ne razume ništa, onog trena kada bi majke krenule da čitaju poznatu priču u kojoj su uživali u stomaku, bebe bi odmah promenile izraz lica, skoncentrisale se na mamine reči te jače počele sisati, ukoliko su u tom trenutku bile na dojci. I što je još važnije, iste su reakcije imale i ako bi knjižicu u tom trenutku čitao neko drugi. One bi se doslovno skoncentrisale na priču.

 1. Tačno znaju što je dobro, a što ne

Bebe stare do šest meseci tačno znaju šta je dobro, a šta ne, sposobne su da donesu odluku na bazi dobrog i lošeg baš kao i veliki ljudi.

Kako bi to dokazali, naučnici su se ispred beba igrali jedne igre s lutkama. Jedna je lutka bila zločesta i gurala je drugu, a druga je lutka bila pomagačica koja je pomagala drugim lutkama stići do cilja. Zanimljivo je da su bebe nakon što su lutke ostavljene u njihovoj blizini, uzimale one dobre lutke pomagačice i igrale se njima, dok su one zločeste lutke doslovno gurale i ignorisale.
Isto su reagovale i bebe od 12 nedelja starosti koje su nakon igrokaza ostale fokusirane pogledom samo na dobrim lutkama.

 1. Bebe žele da pomognu

Uprkos tome što ih smatramo malim, bebe su i te kako voljne da pomognu ako mogu. Istraživači su za ovaj dokaz namestili scenu. Jedan od njih je s pretrpanim rukama pokušavao da otvori vrata u blizini bebe koja još nije prohodala, a ona je požurila da pokuša da otvori vrata i pomogne neznancu.

Ali, nije samo to zanimljivo. Pazite sad! Istraživači su mnogo puta s mnogo beba ponovili ovaj igrokaz i ustanovili još nešto – bebe koje su nakon pomoći dobile neku vrstu pohvale ili nagrade, kasnije su bile znatno manje spremne da pomognu! To je veoma važan rezultat jer pokazuje da su bebe instinktivno znale da treba da pomognu, bez da se za to delo nagrađuju, a nakon što su dobile pohvalu ili nagradicu želja za pomaganjem je naglo počela da splašnjava.

Zato ubuduće, izostavite nagrade, neka sami sa sobom znaju da je pomaganje lepo i bez nagrade.

 1. Zamislite – bebe razumeju čak i statistiku!

Kakvo iznenađenje. Kada su istraživači ispred beba od deset meseci starosti postavili dve tegle s kockicama pa im zadali zadatak – bebe su ga vrlo uspešno rešile. U jednoj tegli bilo je 12 roze i četiri crne kockice. U drugu su čak stavili 12 roze i 36 crnih kockica. Nakon toga su iz svake prozirne teglice uzeli po jednu roze kockicu tako da bebe ne vide koja im je boja oduzeta. Ali, kako su bebe sklonije roze nego crnoj boji tako su sve odreda posezale za neprozirnom čašom kako bi uzele kockice i njima popunile onu teglu u kojoj je bilo naoko manje roze kockica – dakle onu s više crnih kockica.

 1. Tačno znaju kada niste skoncentrisani na njih

Svaka mama tačno zna da tokom brige o bebi i svakodnevnog života ponekad malo odluta u mislima, ali jeste li primetili da upravo tada vaša beba pokušava da vas odobrovolji, odnosno privuče vašu pažnju?! Da bi t dokazale mame koje su bile uključene u istraživanje su se namerno malo isključivale te su posmatrači odmah primećivali kako beba kreće sa svojim umilnim osmesima, gugutanjem, mahanjem ručicama, sve kako bi opet pridobile majke da ih gledaju. To dokazuje koliko je njihova emocionalna inteligencija na visokom nivou bez obzira na njihovu mladost i životno neiskustvo.

 1. Kakvo procenjivanje karaktera – zaista neverovatno!

Sigurno ste primetili da vaša beba ne želi da ide baš kod svakoga te da se na određene ljude čak i mršti. Pa, bebe tačno znaju ko im se sviđa, a ko ne. Upravo zato mnoge bebe tačno znaju da imitiraju neke ljude i njihove grimase, ali ne sve, već samo one kojima veruju. I to ne mora biti samo osoba koju duže poznaju. To mogu biti i potpuni stranci koji su bebama pristupili na neki njima prihvatljiv način, uz osmeh, igračkom, umilnim licem. Te će osobe bebe rado gledati, posmatrati i kopirati dok će osobe koje ne obraćaju toliku pažnju na bebu ostati ignorisane od strane bebe.

 1. Znaju ponešto čak i o fiziciSpomenuli smo već trikove za bebe. U to se uklapa i malo fizike koje bebe koje se igraju ili posmatraju nekoga kako se igra igračkama koje se umeću, ubacuju, prolaze, izlaze… čista mala nauka o kretanju predmeta, sili, pokretu i svemu ostalom što odrasli ljudi odavno shvataju. Ali, nisu ni bebe neznalice jer čim vide trik-igračku znaju da u nju treba nešto da ubace, uguraju, proguraju iako tako nešto nisu nikada dosad videli.
  Osnove fizike, odnosno sopstvenog razvoja svaka beba uči prvo uz pomoć gravitacije. Što pusti to padne i otud kreću i druge komplikovanije fizičke radnje.

   

   

  Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top