34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Bezbedan internet

 1. Prvi korak u zaštiti Vašeg deteta na internetu jeste da ga ohrabrite da odabere “privatni” ili “zatvoreni” profil kako ne bi bio dostupan svima koji požele da ga vide.
 2. Vaše dete mora odlučiti kome će dozvoliti da vidi njegov profil. Ohrabrite ga da za prijatelje na društvenim mrežama prihvata samo osobe koje poznaje, a ukoliko naiđe na neželjenu osobu u svakom momentu je može blokirati.
 3. Naučite Vaše dete da označavanje (tagovanje) slika može biti opasno. Podesite profil tako da tagovanje bude zabranjeno ili dozvoljeno samo uz dozvolu osobe koja je tagovana.
 4. Proverite PEGI oznaku na igrici koju Vaše dete igra. Ona sadrži podatke o starosnom dobu deteta za koje je namenjena, kao i o samom sadržaju igrice. Ukoliko igrica poseduje PEGI logo ona zadovoljava određene bezbednosne i druge uslove.
 5. Možete da blokirate ili filtrirate sadržaj za koji mislite da ne odgovara Vašem detetu. Možete ograničiti pristup određenim sajtovima, rečima ili fotografijama kako Vaše dete ne bi došlo u konakt sa njima. Pogledajte kako to možete učiniti.
 6. Kako bi zaštitli sebe i Vaše dete od krađe identiteta, savetujte Vaše dete da nikada ne odaje lične podatke, kao što je ime i prezime, broj telefona, broj pasoša, adresa stanovanja ili škole, bankovni račun i sl.
 7. Razgovarajte sa detetom o tome da li posećuje originalne sajtove koji ga interesuju. Postoje sajtovi koji deluju kao izvorni, ali zapravo služe za krađu ličnih potadaka ili druge protivzakonite radnje.
 8. Recite Vašem detetu da pripazi na onlajn prijatelje koji su neobično prijatni, koji govore da vole istu muziku, filmove, muzičare, glumce i sl. kao i on. Namera internet zlostavljača je da steknu poverenje deteta i trudiće se da se predstave kao “srodne duše”.
 9. Savetuje detetu da vodi računa o doslednosti priča onlajn prijatelja. Na primer, ukoliko ta osoba odjednom kaže da ima mnogo više godina nego što je to prvobitno tvrdila, najbolje je prekinuti svaki kontakt.

1o.Recite svom detetu da ukoliko bilo koja njemu nepoznata osoba putem interneta počne da priča o seksualnim sadržajima odmah o tome obavesti odraslu osobu od poverenja i prekine svaki kontakt sa tom osobom.

 1. Uverite Vaše dete da u svakom momentu može da se obrati Vama ili nekoj drugoj odrasloj osobi od poverenja ukoliko se oseti neprijatno, uplašeno ili ukoliko je doživelo pretnje putem interneta.
 2. Utvrdite jasna pravila o susretima sa nepoznatim osobama dogovorenim preko interneta. Zahtevajte da Vas o tome obavesti i ukoliko ste u mogućnosti idite na sastanak kako bi Vaše dete bilo bezbedno. Pogledajte posebna pravila za susrete sa nepoznatim prijateljima.
 3. Servisi koji se zasnivaju na lokaciji uređaja mogu biti zloupotrebljeni od strane zlostavljača sa interneta. Proverite uređaje Vašeg deteta i zajedno sa njim odlučite da li je potrebno da takav servis bude omogućen.
 4. Ukažite mu na to da odavanja lozinke svojih naloga, mejlova i drugih servisa omogućava pristup drugih osoba njegovim podacima i sadržaju. Preporuka je da se lozinke ne daju čak ni najboljim prijateljima.
 5. Strogo zabranite detetu da kreira i objavljuje seksualno eksplicitne fotografije, video sadržaje ili poruke sebe i drugih jer se one lako mogu pojaviti na internetu i postati vidljivi za svakoga. Pored toga što na taj način deca ugrožavaju svoju reputaciju i reputaciju svojih prijatelja, na taj način mogu prekršiti zakon ukoliko kreiraju, prosleđuju ili čak čuvaju ovakve vrste poruka ili fotografija.
 6. Razgovarajte sa Vašim detetom o tome da dobro promisli pre nego što bilo šta objavi na internetu. Sadržaji koje objavljuje i ponašanje na nternetu određuje njegovu reputaciju, jer sve što se postavi na internet, ostaje tamo zauvek.

 

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top