34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Bolesti modernog doba

 Od najranijih dana mališani imaju težnju da oponašaju govor odraslih kao i njihove pokrete. Odrasliima odgovaraju gestikulacijom , te se tako ovaj proces produbljuje dok se ne usavrši. Izostanak ovih interaktivnih procesa koji su ključni za razvoj dece mogu da ozbiljno poremete dečiji razvoj i blagostanje.

Čak i u kasnijem razvoju deca imaju svoje potrebe. Psihički i fizički razvoj mora biti ispraćen na najbolji mogući način. Psiholozi kažu da je za pravilan i zdrav razvoj deteta potrebna fizička aktivnost kako bi se sinapse razvijale. Za kreativan razvoj deteta su takođe potrebne određene aktivnosti pout crtanja, pevanja itd.

U ovim stresnim vremenima, kada roditelji nemaju dovoljno vremena za svoju decu, povremeno ili stalno odsustvo roditeljske reakcije na detetove potrebe može dovesti do blagog ili potpunog oštećenja koji se ogledaju u fizičkom i/ili kognitivom odnosno socijalnom razvoju dece.

Šta možeimages-1mo kao roditelji da učinimo?

Prema UNICEF-ovim istraživanjima  mobilni telefon poseduje 94% osnovaca i 99% srednjoškolaca. Ovo su zaista poražavajući podaci, obzirom da deca zaista trebaju da imaju detinjstvo kakvo im dolikuje.

 

I ako moderna vremena nalažu stalnu kontrolu nad detetom, to sigurno nećemo postići na ovaj način. Umesto da dete kontrolišete izdaleka, kao što je npr. pozivanje na mobilni telefon, predlažemo vam nekoliko načina pomoću kojih ćete stalno biti u kontaktu sa svojhim detetom tako da vam ovakva neprirodna vrsta kontrole neće biti potrebna. Pričajte sa detetom, vidite koje su njegove želje i potrebe. Pomozite mu i usmerite ga.

 

Ukoliko vaše dete ima sportski potencijal, usmerite ga na neku fizičku aktivnost. Sportska gimnastika je odličan vid zabave i rekreacije za decu kroz koju će vaše dete naučiti nove veštine, upoznati nove drugare – i naravno biti srećnije! Ako imate devojčicu usmerite je na ritmičku gimnastiku, omogućite joj da trenira i da radi na sebi. To će joj svakako značiti.

Dete vam je kreativno? Omogućite mu da se izrazi. Dečije radionice nude pregršt mogućnosti. Školice glume, pevanja ili crtanja probudiće ono najbolje u vašem detetu. Pomozite detetu da otkrije i razvije svoje potencijale. Dok mu je pažnja zaokupljena svim onim stvarima koje su prilagođene uzrastu vašeg deteta – nema razloga za brigu. Zar ne? Specijalne popuste možete pogledati  OVDE.

Za svu decu koja su zainteresovana za folklor ili muzičke radionice pogledajte specijalne popuste OVDE. Na ovaj način možete da usmerite dete prema njegovim potrebama za manje novca.

Škola stranih jezika nude najkvalitetniji program učenja već od najmlađeg uzrasta. Rad se obično odvija u malim grupama gde se deca kroz razne igre i zanimljive igraonice obrazuju na njima prihvatljiv način. Obzirom da se engleski jezik smatra obaveznim u skoro svakom zanimanju, počnite sa edukacijom na vreme.Stari kažu: „Što više jezika znaš i govoriš – to si bogatiji “. Obezbedite vašem detetu najbolje več sada.

Ovo su samo neki od kreativnih načina pomoću kojih možete na najkvalitetniji mogući način da okupirate pažnju vašeg deteta. Pričajte sa njim, prepoznajte njegova interesovanja i usmerite ga na pravi put.

Nema komentara

Оставите одговор

To Top