34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Da beba upija znanje „kao sunđer”

Da beba upija znanje „kao sunđer”

Bebe imaju ogroman potencijal za učenje, jer se od rođenja do šeste godine mozak razvija neverovatnom brzinom
Bebe imaju ogroman potencijal za učenje, jer se od rođenja do šeste godine mozak razvija neverovatnom brzinom, poručuju stručnjaci sa Instituta za razvoj ljudskih potencijala, koji su nedavno posetili Beograd i održali predavanje na ovu temu.

Mozak raste korišćenjem, a do njega vodi pet putanja, odnosno čula vida, sluha, dodira, ukusa i mirisa. Zato bebe mnogo lakše uče pomoću vizuelne, taktilne i auditivne stimulacije, uz odgovarajuću učestalost i trajanje, a tempo usvajanja novih saznanja od samog rođenja je zapanjujući. Mala deca na “mozganje” gledaju kao na igru i imaju odličnu pažnju, koncentraciju i potrebno interesovanje. Stručnjaci sa ovog Instituta smatraju da majke i očevi mogu da nauče svoje bebe puno toga, samo ako im to predoče na konkretan i zabavan način, jer su roditelji najbolji učitelji koje će dete ikada imati, puni entuzijazma i odlučnosti. Ako želite da vam mališani budu mali genijalaci, ili da im olakšate kasnije učenje i napredovanje u školi, životu, evo nekoliko jednostavnih načina da im stimulišete vijuge:

– Podučavajte bebu na zabavan način pun ljubavi i poštovanja.

– Ne ignorišite je i ne obraćajte joj se “bebećim” govorom.

– Obezbedite joj stimulativno okruženje da svakog dana može da nauči nešto novo.

– Čitajte joj poeziju ili klasičnu literaturu, knjige za stariju decu 10-15 minuta na dan.

– Pokazujte joj grupu od deset reči ispisanu na većem papiru, krupnim slovima i to tri puta dnevno u toku pet dana, pa onda pređite na nove reči. Tako će lakše naučiti da čita.

– Na principu fleš kartica, možete je naučiti da prepoznaje istorijske ličnosti, slike poznatih slikara, biljne i životinjske vrste, sazvežđa… Praktično, sve što vam padne na pamet.

– Ne pokazujte joj iste materijale za učenje iznova i iznova, jer će joj to dosaditi.

– Beba će naučiti sve što joj pokažete, pa zato ne čekajte da vam pokaže šta zna pre nego što pređete na nešto novo.

– Izložite je stranim jezicima bilo da ih vi govorite ili preko crtanih filmova i knjiga, jer će na taj način lakše postati bilingvisti.

Izvor:  Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top