34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Da li će i u Srbiji majke sa troje dece dobiti DOŽIVOTNA PRIMANjA

Život sa troje i više dece u Srbiji znači samo jedno, nedaća i borba za goli opstanak, majke ne želi niko da zaposli, a očevi rade po čitave dane kako bi nekako “prebacili” mesec.

Udruženje “Majke sa troje dece” više nije moglo da čeka na obećanja kako će da država krene u borbu protiv “bele kuge”, pa su Narodnoj skupštini i Ministarstvu pravde predali peticiju gde traže posebnu mesečnu naknadu za roditelje sa troje i više dece. Za kratko vreme skupljeno je čak 103.000 potpisa, a Uduženje zahteva da “demografska naknada”, ne bude manja od minimalne plate u Srbiji.

– Želimo da član našeg Udruženja bude u komisiji koja izrađuje građanski zakonik za koji se nadamo da će u sebi sadržati i odluku o demografskoj naknadi. Nije u redu da ja kao majka kao četvoro dece sa mužem koji je zaposlen, kupujem pelene na komad, jer nemam ni za to jedno pakovanje – kaže Sandra Jovanović iz Novog Sada, članica Udruženja “Majke sa troje dece”.

Roditelji trenutno od države mogu da dobiju dečji dodatak od 2.600 dinara po detetu, no ako oboje rade samo za minimalac i imaju dvoje dece, zarade im prelaze cifru od 8.000 dinara po članu domaćinstva iznad koje ne mogu da dobiju dodatak i, gube to pravo. Sa druge strane, roditeljski dodatak za porodice sa troje i više dece iznosi 15.000 dinara mesečno i isplaćuje se samo dve godine.

– Poslodavci odmah pitaju koliko imate dece i da li su odrasla. Kad čuju da imam četvoro male dece, tu se priča završava. Neki bez srama otvoreno kažu da ne mogu da me zaposle jer su deca obično stalno bolesna, pa često neću moći da radim. Ova država izgleda ima para za mnoge gluposti, samo za nas ne, iako su im uvek puna usta dece i porodice – kaže majka četvoro dece Rozalija Čabran Bandulaja iz Novog Sada.

Mnogi se danas roditelji zbog ovakve situacije plaše da imaju drugo dete, a kamoli da razmišljaju o trećem, dodaju ove majke. Za poslednje četvrto dete kažu da nisu dobile čak ni skromni paket sa uzorkom pelena, maramicama i neseserom kako je ranije bio običaj.

– U većim gradovima familije koje imaju troje ili više dece teško mališane upisuju u vrtić. Majke često moraju da ostanu kući i čuvaju ih. Spavaju po tri sata dnevno, stalno su na nogama i rade valjda navažniji posao na svetu, pa im život zato valjda treba i olakšati. A i one koje rade, često kod privatnika ostaju do kasno, zato moraju da unajmljuju bejbisiterke i od plate im ne ostane skoro ništa. To je tužno – nastavlja Čabran Bandulaja.

Srbija kao da je zaboravila na svoje velike porodice. Čak i zemlje u regionu, u ovoj oblasti su bolje od nas, dodaju ove dve majke. Crna Gora je uvela platu za roditelje koji imaju troje ili više dece, a Mađarska čak pomaže i naše građane čija se deca školuju na mađarskom jeziku sa 55 evra godišnje za svako dete.

Komisija: Peticiju nismo dobili

Iz komisije koja sastavljala prednacrt Građanskog zakonika kažu da peticiju Udruzenja “Majke sa troje dece” nisu dobili, niti se o tome izjašnjavali.

“U toku javne rasprave o GZ podržana je ideja o formiranju Demografskog fonda za podsticanje poželjnog i optimalnog nataliteta, sto je nesumnjivo rađanje trećeg deteta. Taj predlog može se realizovati formiranjem Fonda od strane Vlade ili resornog Ministarstva, kada se obezbedi novac”, saopštili su iz ove komisije.

Kako dodaju, fond bi se mogao popunjavati, pored budžeta Srbije i iz donacija, odnosno dobrovoljnih priloga svih građana i firmi koji žele da pomognu u borbi protiv “bele kuge”. Verovatno će se o osnivanju fonda prvo izjasniti novoformirani vladin demografski savet.

 

 

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top