34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Da li je hrana sa poda opasna?

Doktorka Kejtlin Barns kaže da ne treba ohrabrivati decu da jedu hranu sa poda, ali ni da izbegavaju potpuni kontakt sa nečistim stvarima, jer preterana zaštita od rutinskih bakterija nije dobra

Da li je opasno da mališani jedu hranu koja je pala na pod? Anketa Hygiene Councila, grupe zdravstvenih radnika koji se bave pitanjima higijene, pokazala je da 77 posto majki dece mlađe od pet godina smatra da nije, jer se na taj način jača imunitet. One su prihvatile teoriju po kojoj organizam treba da „trenira“ u borbi protiv bakterija, pa im nije problem da bebama vrate u ruku hranu koju su ispustile. Doktorka Kejtlin Barns iz Medicinskog centra Univerziteta Tufts kaže da ne treba ohrabrivati decu da to čine, ali ni da izbegavaju potpuni kontakt sa nečistim stvarima, jer preterana zaštita od rutinskih bakterija nije dobra. Njen kolega profesor dr Džoel Vajnštok smatra da roditelji treba da pronađu sredinu.

– Postoje bakterije koje nam pomažu, ali treba limitirati izloženost mikroorganizmima koji izazivaju ozbiljne bolesti – upozorava stručnjak. – Neka obolenja koja su uglavnom bila nepoznata u 18. veku i ranije, sada postaju sve češća, pa nije baš uvek dobro da se jede nešto s poda ili prljavim rukama.

 

Izvor: Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top