34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Devojčice i dalje pišu dnevnik

Psiholozi kažu da je vođenje dnevnika sjajna mentalna aktivnost, zato što pomaže deci da izraze misli, osećanja i želje, kanališu negativne emocije, obogate maštu, razviju kreativnost

IAKO je savremena tehnologija u istoriju poslala mnoge stvari i navike, mnoge devojčice i dalje pišu dnevnike. Onako kako su se nekad pisali – olovkom, na papiru. I zaključavaju ih ključićem, jer svoje tajne ne žele da dele sa radoznalim ukućanima. Psiholozi kažu da je vođenje dnevnika sjajna mentalna aktivnost, zato što pomaže deci da izraze misli, osećanja i želje, kanališu negativne emocije, obogate maštu, razviju kreativnost. Roditelji to ne bi trebalo da zloupotrebljavaju i čitanjem zadiru u privatnost deteta. Stručnjaci to savetuju samo ako primete da im se deca čudno ponašaju ili sumnjaju da su u opasnosti. Adolescentkinje se ponekad plaše da to što zapišu neće ostati tajna, pa odustaju unapred, zato na domaćem blogu jedna devojčica savetuje vršnjakinje kako da vode dnevnik i sačuvaju ga od znatiželjnika.

„Prvo što morate da uradite je da kupite neku (lepu) svesku ili pravi dnevnik. Razmislite da li ćete da pišete svaki dan ili samo ako vam se nešto lepo desi. Niste dužni da dnevnik pokazujete svima u porodici. Nađite neko toplo mesto u kući gde vam niko ne smeta i gde niko neće videti šta pišete. I to je to. Krenite polako da pišete i uživate. Meni je uživancija da pišem dnevnik zato što mogu da se opustim i da ne mislim ni na šta. Stavim slušalice u uši i pišem o svemu što mi se desilo tog dana. Svoj dnevnik možete da uređujete kako god želite (ja ga nekad i namirišem parfemom). Naravno, uvek postoji neka mama, sestra, ponekad i tata koji žele da vam se umešaju u život i pročitaju šta pišeš. Zato, evo saveta kako da sačuvate svoju privatnost. Ako ste uočili nešto čudno u pitanjima svojih (sestre, mame, tate), pitaju vas nešto što nikome niste pričali, onda je najbolje da premestite dnevnik na drugo mesto, a tamo gde je bio stavite neku svesku u kojoj ćete napisati gluposti poput: Danas sam videla slona kako prelazi pešački prelaz i slično. Oni će videti da to nije ništa posebno i više neće čitati“.

 

Izvor: Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top