34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Ekskurzije skuplje za 50 odsto

Jednodnevni izlet za učenike košta 3.000 dinara, dok je prošle godine bio oko 2.000. Uvek je bilo skupo, ali sad su preterali, kaže Milenko Savatić

Posle stresa zbog početka nove školske godine, prvi roditeljski sastanci doneli su kućnom budžetu novi finansijski udar, a to je cena ekskurzija.
– Za jednodnevni izlet treba da platimo nešto više od 3.000 dinara, dok smo prošle godine plaćali oko 2.000. Dvodnevna ekskurzija u Aranđelovac košta skoro 9.000. Uvek je to bilo skupo, ali sada su preterali. Međutim, sve dok mi roditelji budemo pristajali da nas „šiša prosvetna mafija“, ništa se neće promeniti i svake godine će nam ispostavljati sve veće i veće račune – kaže za Kurir Milenko Savatić iz Beograda i dodaje da ekskurzije treba da postoje da bi se deca družila i videla nešto, a ne da bi turističke agencije, direktori i nastavnici zadovoljno trljali ruke.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da roditelji treba aktivno da se uključe u školski život.
– Školski život je previše prepušten direktorima, a pokazalo se da oni nisu previše sposobni da ga vode, čast izuzecima, zbog toga roditelji treba da se aktivno uključe – kaže za Kurir Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

S druge strane, u turističkim agencijama kažu da cene svojih usluga nisu povećavali i da je sve isto kao i prošle godine.
– Ne postoji nijedan realan razlog za više cene. Naša matematika je jasna, najam turističkog autobusa košta oko 44.000, a u njega može da se smesti 80 dece. To znači da je po učeniku prevoz oko 500 dinara, dok je za organizovane grupe, zavisno od mesta, ručak između 300 i 400 dinara. Troškovi organizacije putovanja nigde ne prelaze 500 dinara po učeniku – objašnjavaju za Kurir u jednoj agenciji i napominju da cene jednodnevnih izleta u Srbiji ni za odrasle ne prelaze 1.500 dinara.

Trljaju ruke
Nastavničke dnevnice veće od ministarskih

U cenu školskih aranžmana uračunate su i nastavničke dnevnice, o čijoj visini odlučuje savet roditelja. Dnevnice su oko 700 dinara, pa tako ispada da nastavnik koji na izlet povede 15 učenika dobije dnevnicu od 10.500. Podsećanja radi, ministri u Vladi Srbije za službena putovanja u inostranstvo dobijaju u proseku po 3.700 dinara po danu.

Izvor: Kurir

Nema komentara

Оставите одговор

To Top