34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Evo kako da najlakše sprečite dečji izliv besa i pre nego što počne

Odgajanje dece nije odlazak na izlet, to je svakodnevno učenje i testiranje granica izdržljivosti – a fora je da vi kao roditelj nađete način da izdržite – duže. Ovo je jedan od tih načina

Deca ne vole da im se govori ne. Ta reč može inicirati krizu epskih razmera, posebno kod mlađe dece. A to u nekim situacijama znači dečji izliv besa koji poput vihora u sebe uvlači sve stvari i sve ljude koji se oko mališana zadese. I taj napad nije baš prijatan, posebno ako za njegovo suzbijanje nemate spreman metod.

Ukoliko niste spremni, osećaćete se očajno i bespomoćno. Zajapurena u licu i napetih mišića, deca baš tada testiraju vaše roditeljsko strpljenje – i to nikako ne sme da vas uplaši. Probajte da primenite metod jedne majke, blogerka Paule (Beauty through Imperfection), koja je otkrila način da bes uguši u korenu.

Kada vaše dete dugo protestuje i neće na spavanje, kada ste na bazenu ili u igraonici a ono neće da krene jer se još nije zabavilo onoliko koliko misli da treba, ono plačom polako počinje da upozorava publiku. I to je znak da bi vulkan besa mogao da proradi. Da bi sprečila erupciju, Paula počinje da broji.

Ali to nije odbrojavanje koje služi kao upozorenje na posledice lošeg ponašanja. To je brojanje do 10 koje treba da olakša mališanu da uđe u tranzicioni mod. Paulin metod funkcioniše na sledeći način: kažete detetu šta će desiti (npr. odlazite iz parka), objasnite kakva će promena nastupiti kada dođete do 10, a onda pustite da radi ono što je do tada radilo. Kad izgovorite 10 – prelazite na sledeću aktivnost.

Objašnjavajući da zbog još nedovoljno razvijenih emocija deca nisu u stanju da se nose sa promenama, Paula kaže da ova metoda omogućava deci da se pripreme. I to zaista ima smisla.

Promene za njih mogu biti strašne ili uznemirujuće, posebno za mlađu decu. Dok starija deca mogu razumeti koncept vremena, mlađoj deci je potreban drugačiji pristup koji se zove “dodatnih pet minuta”.

Brojanje omogućava roditeljima da zadrže kontrolu nad situacijom dajući deci vremena da obrade vreme i uputstva koja su im dali. Manje su šanse da će se pobuniti kada shvate i prihvate šta je sledeće u kraćem vremenskom periodu.

Paula ovu metodu primenjuje u onim situacijama u kojima postoji i najveća verovatnoća da bi mogao da nastupi izliv besa, poput odlaska na spavanje, skakanje na zadnjem sedištu auta ili posete prodavnici. I u 90 odsto potencijalo kritičnih situacija ona kod svog sina uspeva da predupredi napad besa.

Pritom, svi roditelji poznaju ličnosti svog deteta i šta bi mogli biti okidači za izliv besa – a to je 50 odsto ovog trika. Vi znate da li se vašoj bebi ili detetu spava, da li se dosađuje ili jednostavno tera po svom. Neki roditelji već imaju uhodane rutinske metode za izbegavanje katastrofalne erupcije – spremne grickalice, ćebence, igračke, igrice…

Podizanje dece nije nimalo lako, to svi znamo. Zato nije loše da isprobate Paulin metod – nama se čini da ima smisla i da bi mogao da vam pomogne u kritičnim situacijama.

 

Izvor:  Telegraf

Nema komentara

Оставите одговор

To Top