34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Facebook grupe – mesto gde se danas odgajaju deca

Mislim da u našem regionu nema mnogo majki koje decu odgajaju slušajući slepo savete pedijatara i te čuvene stare metode. Verujem da je to dobra stvar, da je dostupnost informacija luksuz za koji današnja generacija majki treba da bude zahvalna, ali i da pokuša da ga iskoristi na što bolji način. A šta to znači?

Pre svega, da treba dobro da razmislite gde tražite informacije i koga slušate kada je u pitanju zdravlje, ishrana, vaspitanje vašeg deteta. A Fejsbuk grupe NISU to mesto. Ne kažem da ne mogu biti korisne, da ne mogu pomoći u pružanju prvih informacija, ali kada se na njih u potpunosti oslonite, to može biti veliki problem.

I sama sam član nekoliko grupa na Fejsbuku, uglavnom onih vezanih za roditeljstvo, ishranu, vaspitanje, odrastanje dece. Mnogo sam korisnih stvari tamo videla i naučila, ali, nažalost, mnogo je više loših i pogrešnih saveta.

Pošto imam već „višegodišnje iskustvo” u tom smislu, moram da iznesem nekoliko svojih zapažanja, možda pomognu mladim mamama.

  1. Ishrana

Čini mi se da su tu stvaraju najveće polemike, a mame ostaju zbunjene, ne znajući da li da slušaju pedijatra, svoju mamu ili neku tamo mamu sa Fejsbuka o kojoj ne zna baš ništa. Istina je da pedijatri nisu stručnjaci za ovu temu, kao ni naše bake. Istina je da to što su nas nekad hranili kravljim mlekom i pasuljem od 3. meseca, a mi eto ispali super (osim što imamo probleme sa stomacima, loše navike u ishrani i probleme s viškom kilograma) ne znači da treba da sledimo te savete.

S druge strane, mnoge Fejsbuk grupe koje se bave ishranom su do te mere zagrižene da pomalo liče na sekte. Ako slučajno pomenete da planirate da dohranjujete dete od 5. meseca, odmah kreće lavina napada i poziv da se iz grupe isključite jer ne poštujete pravila. To što se zalažu za zdravu ishranu, baziranu na povrću, voću i žitaricama, umesto na instant-kašama je svakako za pohvalu. Ali, drage mame, ne napadajte mlade majke koje su odlučile da dve nedelje ranije počnu da dohranjuju decu ili da kajsiju daju mesec dana ranije nego što je po tabeli, kad već imaju domaću. Paziće one da ne otruju svoju decu. Kad su već došle u grupu i pitaju, znači da brinu i da im je važno. Nema potrebe biti striktan, deca nisu roboti.

  1. Lečenje

„Jao, ima temperaturu 39,7 već dva dana! A i izašao mu je neki osip na guzi, evo, vidi se na slici. Šta da radim, da li da idemo lekaru?” Ne, nemoj lekaru, bolje da u nekoj grupi punoj mama pitaš šta da radiš sa detetom koje je dva dana bolesno. Naravno, ironična sam. Iskreno, ovakva i slična pitanja ne razumem niti ću ikad razumeti. Ajde što će deset mama da vam da deset različitih saveta, nego što su to žene koje nikad niste videle, za koje ne znate kakve su majke, koliko imaju iskustva, da li su dobronamerne… I sve to je ništa u odnosu na činjenicu da svoje dete LEČITE na internetu. To je nedopustivo.

  1. Vaspitanje

„Žene, ja ne znam šta da radim sa ovim mojim. Evo već par nedelja me udara čim mu nešto ne odgovara. Sve sam probala i lepo i batine, ne pomaže. Ima li još neka takav problem?” Ovakva pitanja prosto obožavam jer znam da kad otvorim komentare da ću videti gomilu saveta tipa: „Ma udari i ti njega, mora da oseti.”, „Ma samo ga ti puštaj da te udara, pa posle misli kad te bude tukao za 20 godina!”, „Bogami, moj je tako, pa kad ga ja svaki put tri puta jače udarim, da vidiš kako je prestao.”

I, šta sad? Poslušaćete savete potpunih stranaca koji vam kažu da treba da tučete dete. A da pitate nekog psihologa, ako već mislite da imate problem?

Dakle, novopečene mame, predlažem da pronađete balans. Ja sam tako uradila. Nisam slušala mamu kad mi je govorila da je beba gladna sa 4 meseca, ni pedijatra da dam instant-kaše, ali ni mame po grupama kad se zgražavaju što neko ne prati njihovu tabelu kao da je Sveto pismo. Nisam lečila dete na Fejsbuku, niti sam je tukla jer mi je tako rekla neka mama čija je profilna slika deolte u krupnom planu.

Slušala sam stručnjake, strane, stručne sajtove, nova istraživanja i svoj instinkt. I mislim da je to prava stvar.

Aleksandra Cvjetić

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top