32. Lilly junior Dečiji sajam biće održan 16. I 17. septembra 2023. na otvorenom – u Savskom parku (Beograd na vodi)

Flašica uzrok pokvarenih zuba

Šećer iz zaslađenih napitaka može da nanese nepopravljivu štetu zubima.
Ako je bočica napunjena slatkim sokom ili čajem, posledice mogu biti posebno razorne. Naime, bakterije u ustima šećer pretvaraju u kiselinu koja polako otapa gleđ zuba, otvara prostor karijesu i time pospešuje njegove tipične posledice crne rupice na zubićima.

Prvo obično strada unutrašnja strana mlečnih sekutića, a zatim stradaju i ostali zubići. S vremenom kako bakterije napreduju, karijes dolazi i do živca pojedinog zuba, uzrokuje upalu, bol, propadanje zuba i na kraju i ispadanje celog zubića. Flašicu što pre zameniti čašom Roditelji se često teše da se radi o mlečnim zubićima pa nije strašno ako se pokvare ili ispadnu.

Pritom ne znaju da su mlečni zubi vrlo važni jer drže i čuvaju mesto za zub koji dolazi kasnije kao trajni zub. Bez mlečnog zubića na svom mestu, dete kasnije može imati velikih problema s pravilnim nicanjem novih trajnih zuba. Kako biste sprečili prebrzo kvarenje mlečnih zubića, možda će vam pomoći sledeći saveti: Pokušajte bočice da koristite samo do prvog detetovog rođendana.

Da biste u tome uspeli, počnite što ranije da učite dete da pije na čašu, dajte detetu bočicu samo pre ili nakon obroka odnosno kad traži da pije i ne ostavljajte detetu da samo raspolaže bočicom, posebno noću.

Nema komentara

Оставите одговор

To Top