34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Flašica uzrok pokvarenih zuba

Šećer iz zaslađenih napitaka može da nanese nepopravljivu štetu zubima.
Ako je bočica napunjena slatkim sokom ili čajem, posledice mogu biti posebno razorne. Naime, bakterije u ustima šećer pretvaraju u kiselinu koja polako otapa gleđ zuba, otvara prostor karijesu i time pospešuje njegove tipične posledice crne rupice na zubićima.

Prvo obično strada unutrašnja strana mlečnih sekutića, a zatim stradaju i ostali zubići. S vremenom kako bakterije napreduju, karijes dolazi i do živca pojedinog zuba, uzrokuje upalu, bol, propadanje zuba i na kraju i ispadanje celog zubića. Flašicu što pre zameniti čašom Roditelji se često teše da se radi o mlečnim zubićima pa nije strašno ako se pokvare ili ispadnu.

Pritom ne znaju da su mlečni zubi vrlo važni jer drže i čuvaju mesto za zub koji dolazi kasnije kao trajni zub. Bez mlečnog zubića na svom mestu, dete kasnije može imati velikih problema s pravilnim nicanjem novih trajnih zuba. Kako biste sprečili prebrzo kvarenje mlečnih zubića, možda će vam pomoći sledeći saveti: Pokušajte bočice da koristite samo do prvog detetovog rođendana.

Da biste u tome uspeli, počnite što ranije da učite dete da pije na čašu, dajte detetu bočicu samo pre ili nakon obroka odnosno kad traži da pije i ne ostavljajte detetu da samo raspolaže bočicom, posebno noću.

Nema komentara

Оставите одговор

To Top