33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Gimnastika i na časovima

Od drugog polugodišta korektivne vežbe za sve učenike mlađih razreda. Obuka učitelja od petka. Cilj sprečavanje gojaznosti

SVAKO četvrto dete u Srbiji je gojazno, svako peto ima loše držanje, a 70 odsto osnovaca nedovoljno je fizički aktivno. Ova zabrinjavajuća statistika rezultat je istraživanja profesora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, ali i podataka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, dobijenih na sistematskim pregledima na upisu u osnovnu školu. Kako bi se poražavajući brojevi promenili, već u drugom polugodištu učenici od prvog do četvrtog razreda svakog dana, pored časova fizičkog, vežbaće po 15 minuta sa svojim učiteljima.

rojekat „Pokrenimo našu decu“ zajednički su pokrenuli Ministarstvo prosvete i „Akva viva“, koja plaća obuku za učnitelje iz svih škola.

Osnovci će vežbati svakodnevno, neko na času, neko na velikom odmoru, pre ili posle nastave. Cilj je da se korektivnom gimnastikom smanji broj dece koja su gojazna, imaju krivu kičmu i ravna stopala. Obuka za učitelje iz 1.206 škola počinje u petak, a čim savladaju „gradivo“, oni će ga primeniti u učionicama, dvorištima i fiskulturnim salama.

Dragana Milovanović, specijalna savetnica ministra prosvete, najavljuje za „Novosti“ da će obuke početi širom Srbije, a novi sistem vežbanja biće poslat kao preporuka Ministarstva prosvete svim školama.

– Ideja je da se uvede korektivna gimnastika, zbog porasta broja dece sa gojaznošću, deformitetima kičmenog stuba i stopala – objašnjava Dragana Milovanović. – Vežbe su osmislile kolege iz Udruženja pedagoga fizičke kulture u saradnji sa lekarima fizijatrima.

– „Akva viva“ je inicirala ovaj projekat, koji je veoma značajan zbog zabrinjavajuće statistike zdravstvenog stanja dece – objašnjava Milana Petrović, pi-ar menadžer Kompanije „Knjaz Miloš“. – Obuka počinje u Somboru. Projektom smo obuhvatili 1.206 škola. Iz svake škole će po jedan učitelj biti na obuci, a posle će znanje preneti kolegama.

PROJEKAT I PROŠLE GODINE

SLIČNU ideju Ministarstvo prosvete pokrenulo je u prethodnom sazivu, aprila prošle godine, kao pilot-projekat u pojedinim školama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Dimitrovgradu. Ideja je bila ista – smanjiti broj dece krive kičme i ravnih stopala, a plan je zamišljen kao vežbanje na časovima, tri puta dnevno po deset minuta.

 

 

Izvor:  Vecernje  novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top