34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Humorom do uspešnijeg učenja

Oslanjajući se na saznanje da nasmejati stariju decu može povećati mnoge aspekte spoznaje, francuski naučnici osmislili su eksperiment kako bi videli da li humor takođe može uticati na sposobnost manje dece da uče.

Kaže se da je smeh najbolji lek. A ako je verovati timu francuskih naučnika, može da bude i pomagalo u učenju. Naučnici su u studiji u časopisu “Spoznaja i emocije” otkrili da humor može pomoći maloj deci da nauče nove veštine.

Za učešće u studiji izabrana su deca starosti od 18 meseci. Svako dete je posmatralo odraslu osobu, koja koristi alat da bi dohvatila igračku van dometa njene ruke.U jednoj grupi, odrasla osoba se jednostavno igrala sa igračkom nakon što je uzela; dok je u drugoj grupi odrasla osoba odmah bacila igračku na pod, što je pola dece u toj grupi zasmejalo.

Posle obrade podataka, naučnici su utvrdili da su deca koja su se smejala šalama odraslih, bila u stanju da sama ponove radnju uspešnije od one koja se nisu smejala. Deca koja su se smejala, takođe su bila uspešnija i od dece iz kontrolne grupe “bez humora ”.

Veza smeha sa učenjem

Nije sasvim jasno zašto je smeh povezan sa sposobnošću male dece da uče, ali su autori studije izneli dva moguća objašnjenja.

Prvo se odnosi na narav deteta: “Humor nije sam po sebi olakšao učenje, već činjenica da su bebe, koje su po naravi vesele, češće stupale u interakciju sa okolinom i samim tim češće pokušavale i uspele da izvrše zadatak”, objašnjavaju istraživači.

Dodaju da je “moguće da nasmejane bebe imaju naprednije socijalne veštine ili kognitivne sposobnosti, što im omogućava da lakše komuniciraju sa drugima i čini ih sklonijim da oponašaju postupke drugih”.

Drugo objašnjenje, koje su autori izneli, odnosi se na hemiju mozga. Poznato je da pozitivna osećanja, poput smeha ili dobrih odnosa sa ljudima, mogu povećati nivo dopamina u mozgu, koji zauzvrat ima pozitivan efekat na učenje. “Na taj način, ovde primećen efekat može biti opšti efekat usled pozitivnih emocija, a ne zbog humora ili smeha samog po sebi,” primećuju naučnici.

Iako bi trebalo sprovesti detaljnija istraživanja o uticaju humora na učenje, može se preporučiti roditeljima koji se spremaju za nezabavni zadatak privikavanja deteta na nošu da bez obzira na sve ne skidaju osmeh sa lica.

Izvor: Vecernje novosti

 

Nema komentara

Оставите одговор

To Top