34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

ISTRAŽIVANjE POKAZALO: Ovo su jezici koje vaša deca treba da uče da bi bila uspešnija

Skoro polovina (45%) roditelja imaju decu koja ne govore nijednim drugim jezikom, dok jedno od petoro dece (19%) nisu zainteresovani za učenje novog jezika, a jedno od deset (10%) kažu da im je to preteško

 SPOSOBNOST govora na više različitih jezika će doprineti 500 biliona britanskih funti ekonomiji do 2027. godine. Doduše, 45% roditelja u Britaniji su priznali da njihova deca ne govore nijednim drugim jezikom.

Istraživanje, koje je sprovela navedena kompanija, je ispitalo preko 2000 roditelja iz Britanije koji imaju decu mlađu od 18 godina i pokazalo da deca ne koriste dovoljno prilike koje imaju za učenje novih jezika.

Skoro polovina (45%) roditelja imaju decu koja ne govore nijednim drugim jezikom, dok jedno od petoro dece (19%) nisu zainteresovani za učenje novog jezika, a jedno od deset (10%) kažu da im je to preteško.

Većina roditelja smatra da je za decu veoma važno da poznaju bar još jedan jezik sem maternjeg. Skoro dve četvrtine roditelja imaju stav da će deci poznavanje drugog jezika poboljšati šanse pri nalaženju dobrog posla, uključujući i rad u stranim državama.

Profesorica Razvojne Lingvistike na Univerzitetu Edinburg, Antonela Soras, je izjavila da ovo istraživanje demonstrira koliko je učenje stranih jezika važno za ekonomiju Velike Britanije, i pokazuje koliko je vrata otvoreno osobama koje žele da uče drugi jezik još kao deca.

„Mi verujemo da je učenje jezika daje mnoge prednosti u razvoju deteta i da je to prava investicija za budućnost: deca koja su izložena različitim jezicima postaju svesnija različitih kultura, drugih ljudi i njihovih mišljenja. Takođe, smatramo da su ovakva deca bolja u obavljanju više zadataka istovremeno i da često mnogo više čitaju“, istakla je Antonela.

 

Izvor:  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top