34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Jednostavni saveti koji će vam pomoći da vaspitate mališane (Ispravno i pogrešno obraćanje detetu)

Naučite ih da se lepo ponašaju

Sedi konačno mirno, pospremi svoju sobu i ne igraj se hranom dok jedeš! Ovakve ili slične rečenice svakodnevno se mogu čuti od roditelja koje ljuti ponašanje njihovih mališana. Stručnjak za ljudsko ponašanje iz Berlina Nadin Mejden smatra, međutim, da „svako dete može lepo da se ponaša”. To je istovremeno i naslov njene nedavno objavljene knjige, iz koje prenosimo neke osnovne saveta kako da svoje dete naučite lepom ponašanju.

Potpora partneru
Jedan od osnovnih zadataka na samom početku jeste da dobro razmislite i da tačno definišete ciljeve koje vaspitanjem želite da postignete. Postavite pravila i utvrdite rituale, koji moraju da se shvataju ozbiljno. Ako su deca već starija, pravila mogu da budu fleksibilnija, uz eventualne opravdane izuzetke.
Što se ponašanja samih roditelja tiče, o spornim pitanjima koja se tiču vaspitanja ne bi trebalo raspravljati pred decom, već u četiri oka. Saglasnost u tom pogledu uliva sigurnost i deci i roditeljima. Ako se autoritet i zahtevi vašeg partnera dovode u pitanje, branite ga, jer u suprotnom sečete granu na kojoj i sami sedite.

Komunikacija
Komunikacija predstavlja osnovu svakog zajedničkog života. Što češće objašnjavajte deci zbog čega je neko pravilo važno i zbog čega u nekoj situaciji postupate na određen način. Nemojte gubiti volju i strpljenje ako neke stvari deci morate često da ponavljate dok ih ne nauče.
Ako svoju decu kritikujete, uvek kritikujte njihovo ponašanje, a ne ličnost. Ako je moguće, nemojte ih opominjati pred drugima i izbegavajte da ih ponižavate.

Rituali
Svakodnevicu svoje dece, naročito oko obroka, ispunite smisaonim ritualima, koji ulepšavaju dan i zajednički život. Poželjno ponašanje, kao što je pomoć drugima, tačnost i urednost, uključite u ove rituale i na taj način svojoj deci olakšajte navikavanje na njih. Pobrinite se da dete stekne određenu rutinu.

Korisni saveti
Evo i nekoliko saveta koji se odnose na konkretne svakodnevne situacije u kojima bismo želeli da se naša deca lepo ponašaju.
Jelo: umesto da ga jednostavno stave u usta, deca se često najpre radije igraju hranom. Mnogi roditelji, međutim, misle kako deca to rade samo da bi ih ljutila. Decu treba postepeno naučiti da poštuju hranu, a takođe i uloženi trud onoga ko ju je pripremao. Naročito je važno da uvek pohvalite lepo ponašanje svog deteta za stolom, jer to ohrabruje i motiviše.
Pozdravljanje i predstavljanje: Jednostavne stvari, kao što su „molim” ili „hvala”, prijateljski pozdrav i tačnost spadaju u najvažnija svakodnevna pravila učtivosti. Pokažite svom detetu kako treba da se ponaša. Stidljivu decu ohrabrite da prihvate pruženu ruku i da se ne ustežu da se predstave. Dete, međutim, nemojte ni na šta prisiljavati, već mu objasnite šta je pravilno ponašanje i koje su njegove prednosti.
Neverbalni signali: Sedenje raširenih nogu, izbegavanje kontakta očima, vučenje nogu u hodu ili neprikladna odeća ne predstavljaju poželjno ponašanje. Pravilno, ponašanje je, naime, važno čak i ako nema direktne komunikacije, jer drugi ljudi često upravo na osnovu toga stiču svoj prvi utisak.
Hvala, molim, izvolite: Ako ove reči kod roditelja predstavljaju nešto što se podrazumeva, deca će ih automatski takođe naučiti.
Red i urednost: ova sposobnost je važna, i u detinjstvu i kasnije, jer bez reda profesionalni život ne može da se organizuje. Red ima puno veze sa poštovanjem prema drugima. Tačnost: netačnost je neka vrsta krađe, jer drugim ljudima krademo njihovo dragoceno vreme. To bi na vreme trebalo da shvati i vaše dete, jer netačnost može da ima fatalne posledice po privatni i profesionalni život.
Odevanje: Različite društvene prilike zahtevaju različitu odeću. To je nešto što već i mala deca mogu da nauče. Zbog toga im objasnite na šta prilikom izbora garderobe treba da obrate pažnju i kakva odeća je prikladna u kojoj situaciji. Nemojte, međutim, biti previše strogi kada je reč o svakodnevnom odevanju.

Ispravno i pogrešno obraćanje detetu
Pogrešno: Kakav je ovo haos!
Ispravno: Molim te, skloni svoje igračke iz predsoblja.
Pogrešno: Pantalone su ti prljave.
Ispravno: Molim te, odmah obuci čiste pantalone.

Pogrešno: Na stolu nema noževa.
Ispravno: Molim te, donesi još po jedan nož za svakoga od nas.
Pogrešno: Ne ostavljaj stalno sve za sobom!
Ispravno: Molim te, pokupi svoje igračke s poda. Hoću da kada završiš s igranjem sve stvari vratiš tamo odakle si ih doneo.
Pogrešno: Nemoj opet da kasniš!
Ispravno: Danas jedemo u 6. Od tebe očekujem da dođeš na vreme.

 

 

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top