34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kad mali pobesne…

Bes kod dece je potpuno normalna pojava, jer je produkt frustracije nečim što ih zbunjuje, ne razumeju ili ne mogu da dobiju tog trenutka

Bes kod dece je potpuno normalna pojava, jer je produkt frustracije nečim što ih zbunjuje, ne razumeju ili ne mogu da dobiju tog trenutka. Za dvogodišnje dete ne postoji reč kasnije, a neispunjavanje želje ga u najmanju ruku poražava, ističu psiholozi.

Napade besa najmlađih treba shvatiti kao neizbežan deo njihovog razvoja, jer im nedostaje sposobnost da priguše osećanja. Malo dete više razume nego što može da kaže, pa ga to dodatno frustrira. Koliko će „besneti“ zavisi od njegovog temperamenta i snage emocija, ali i reakcije starijih. Često je uzrok ljutnje umor i glad, ali i stresno okruženje i život. Dete koje živi pod tenzijom ima problem sa spavanjem, tužno je, često bolesno zbog pada iminiteta.

Kada roditelji primete da se sprema „oluja besa“ trebalo bi da detetu preusmere pažnju na nešto drugo, ali da ne računaju da će to uvek da im uspe. Ljutnju najmlađih bi trebalo da ignorišu i nastave da se bave svojim poslom, ali naravno da pomno motre da se dete ne povredi. Ukoliko se ne distanciraju dovoljno, dete će podsvesno povezati napad besa sa roditeljskom pažnjom i kad god je poželi, dobijaće je na taj način.

Već od četiri godine, mališani uglavnom prevazilaze te „epizode“ jer tada mogu da svoje želje i emotivno stanje izraze rečima.

Izvor: Vecerne novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top