34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kad vaš mališan muca…

Mucanje često između druge i pete godina pošto ubrzani razvoj mišljenja nadilazi govorne mogućnosti

VAŠE dete ima između dve i pet godina i muca? Primećujete da iznenada „zapinje“ u govoru, prekida slogove, produžava reči, zastajkuje, priča nepovezano? Nemojte previše da se brinete, jer stručnjaci kažu da je mucanje česta pojava u ovom dobu, pošto ubrzani razvoj mišljenja nadilazi govorne mogućnosti, a posledica je neusklađenost onoga što dete želi da kaže i mogućnosti „izvedbe“ istog. Kod većine to prođe oko pete, šeste godine.

Ali, ako se nastavi i bude još izraženije, onda je moguće da je prešlo u napredniju fazu mucanja i da će napredovati dodatno ako se ignoriše. Logopodi savetuju roditeljima da u tom slučaju sami pokušaju da rade sa mališanima, tako što će im umesto uobičajene upotrebe dugih i složenih rečenica kojima im se obraćaju, raščlaniti ih na kraće i jednostavnije celine. Ne bi trebalo da ih opterećuju suvišnim pitanjima i zahtevima da im nešto opširno ispričaju, jer to dovodi do još jačeg zamuckivanja.

Suština je da se mališani oslobode i da se stvori atmosfera u kojoj će opušteno pričati. Ako ni to ne urodi plodom, vreme je za logopeda, koji će stručnim savetima pomoći detetu da što pre prestane da muca.

 

Izvor :  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top