34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kada će tablet zameniti ranac pun knjiga

Udruženje građana “Pomak” pokrenulo je inicijativu za uvođenje besplatnih elektronskih udžbenika, koji staju u tablet ili telefon. Bez ikakve kampanje, peticiju je za nešto više od mesec dana potpisalo oko 1.000 roditelja.

Možete li da zamislite da ranac pun knjiga zameni tablet? Da prvak umesto nekoliko kilograma tereta na leđima, nosi samo par stotina grama težak uređaj sa knjigama u elektronskoj formi. To ne mora da bude daleka budućnost srpskih đaka.

Vladimir Milivojević iz Udruženja “Pomak” kaže da će deca moći da uče multimedijalno, interaktivno, da iskazuju kreativnost, da lakše savladaju teške lekcije.

“S druge strane, nastavnici će biti više motivisani i moći će da budu kreativniji, država će imati intelektualnu elitu koja će biti više obrazovana”, kaže Milivojević.

U Sjedinjenim Američkim Državama elektronske udžbenike počeli su da uvode pre pet godina. Danas čak i učenici sedmog razreda prave aplikacije za, na primer, učenje matematike. Kod nas većina izdavača prati trendove u svetu, ali se ne usuđuje da se upusti u pravljenje jednog takvog udžbenika. Kažu, para nema ni za obične knjige. A kamoli za virtuelne herbarijume.

Dragan Begović iz “Kreativnog centra” kaže da će i izdavačima biti potrebna pomoć jer softveri mnogo koštaju.

Prema njegovim rečima, biće potrebna velika pomoć izdavačima da stignu da naprave kvalitetan proizvod i zato ne treba žuriti.

Pravljenje elektronskog udžbenika jedini je trošak jer se štedi na distribuciji i štampanju. Uvek je nov, ne haba se i ne može da se izgubi, kopija je na internetu.

Lopta je u dvorištu Ministarstva prosvete, a osim izdavača, prebacio ju je i Nacionalni prosvetni savet dajući im smernice za uvođenje novih tehnologija u obrazovanje. Iako sadašnji zakon predviđa udžbenike i u takvom obliku, tek će novi, kako ga najavljuju, revolucionarni zakon utvrditi standarde za elektronske knjige.

Snežana Marković iz Ministarstva prosvete rekla je da, što se tiče Ministarstva, propisa i postupaka, ta novina se može pojaviti već sledeće školske godine ako se zakon usvoji u decembru, uključujući standarde.

“Ako neko taj udžbenik napiše, može već sada da počne da piše udžbenik i odmah po izlasku zakona pošalje udžbenik na odobravanje – udžbenik se odobri, umnoži, pa on već sledeće školske godine može da bude odobren”, kaže Snežana Marković.

Elektronski udžbenici stižu sa Deda Mrazom, ako ih deca požele. Ostaje još pitanje da li će ih on deliti besplatno. Jer, kako u Ministarstvu kažu, novca za tu svrhu nema. Oni koji su inicijativu pokrenuli predlažu da se odvoje sredstva iz budžeta za štampane knjige.

Možda nema mesta upoređivanju sa obrazovnim gigantima poput Južne Koreje ili Finske, ali pilot projekti počinju već od septembra u susednoj Crnoj Gori.

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top