34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kada je vreme da cucla ode u zaborav?

Primećijem da se poslednjih godina cucla sve češće viđa kod dece. Mogući razlog tome je što se dojenje često prepano prikada ili se laktacija ni ne razvije kako treba. Kada se mame nađu u ovoj nezavidnoj situaciji, naravno da posežu za cuclom. Tokom vremena se na cuclu naviknu i deca i reoditelji.

Kada je vreme da cucla ode u zaborav?

Ako dete nije dojeno i pije adaptirano mleko cucla je skoro neizbežna. Važno je da roditelji prema cucli zauzmu stav kao prema nužnom zlu. To znači da će je koristiti samo dok dete ne počne da prelazi na drugu hranu koju će jesti kašičicom. Preporuka je da se kašičica koristi što češče. Bebe mogu na kašičicu da piju sve tečnosti.

Kada beba počne da sedi stabilno, treba joj nuditi da pije iz šoljice ili manje čaše. Na početku će joj roditelji držati čašu pa će postepeno učiti dete da se samostalno služi čašom. Na ovaj način upotreba cucle će se postepeno smanjivati. Dete će biti stimulisano da razvija svoje sposobnosti. Oko prvog rođendana dete će uživati u prohodavanju, progovaranju i drugim izazovima koji mu predstoje. Ne treba ga držati u bepstvu i učiti ga da je to vrhovno zadovoljstvo.

Zašto se ne preporučuje upotreba cucle posle prvog rođendana?

Dete koje koristi cuclu duže nego što je neophodno, tokom vremena postaje sve više vezano za nju. Samim tim je i odvikavanje teže. Dakle, potreba prelazi u patološku naviku koje se nije tako lako rešiti.
Progovaranje i cucla ne idu zajedno. Vrlo je logično da dete koje ima cuclu u ustima ne može da govori ili ne može da govori kako treba. Ovo može biti razlog kašnjenja u progovaranju.
Dugotrajna upotreba cucle deformiše govorne organe. Često imam priliku da u praksi viđam decu sa deformiteitima zagrižaja, jezika, nepca… Ovo su uzroci nepravilnog izgovora glasova, a korekcija je otežana zbog strukturalnih deformiteta.
Zapamtite: Posle prvog rođendana ni jedna verzija cucule nije dobro došla (bilo flašica, bilo laža). Vaše dete ima mnogo drugih načina da uživa, da se umiri i zadovolji. Razmišljajte koliku štetu cucla može napraviti!

 

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top