34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kako da odgajite pametno dete

Da li znate da kao roditelj možete da uradite puno toga kako biste odgajili pametno dete i usadili mu ljubav prema učenju? Naravno da geni imaju veliku ulogu, ali to ne znači da je sve na njima i da roditelji ne treba ništa da rade jer “to ti je, što ti je”. Naprotiv, uloga roditelja je važna i pomaže detetu da napreduje na svim poljima i koristi svoje talente i veštine.

I za to vam nije potrebno puno novca, najnovije aplikacije, bezbroj vannastavnih aktivnosti i sl. Ono što je najvažnije jeste da detetu pružite ljubav i podršku zajedno sa verom u njegove sposobnosti.

Pratite sledeće savete:

Predstavite učenje i rešavanje problema kao nešto zabavno

Verovali ili ne, moguće je da dete ima pozitivan stav prema domaćim zadacima i da voli da ih radi. Učenje može biti zabavno koliko i igra ili odlazak u park. Puno zavisi od toga kako je detetu predstavljeno učenje. Probudite u detetu želju za rešavanjem problema i savladavanjem izazova jednostavnim rečenicama – “Super, ovo je baš bilo teško.” ili “ Jel ovo bilo previše lako? Izvini. Sledeći put radimo nešto izazovnije i zanimljivije.”

Cilj je da dete shvati da je nailaženje na probleme dobro i da je zanimljivo rešavati ih. Da je škola dobra jer se u njoj uče zanimljive stvari ali i da pred problemima u životu ne treba stajati i žaliti se.

Hvalite trud a ne urođene sposobnosti

Dokazano je da hvaljenje talenata i inteligencije deci ne donosi samopouzdanje već ima sasvim suprotan efekat – čini da ona sumnjaju u sebe i svoju pamet čim je nešto teško ili ne ide po planu. Najbolja stvar koju roditelji mogu da urade jeste da kod dece bude ljubav prema izazovima, radoznalost prema greškama, uživanje u trudu i želju za konstantnim učenjem.

Kada vaše dete uradi nešto dobro, nemojte se fokusirati na njihove sposobnosti (“Pravi si umetnik!”) niti na to što vi mislite o rezultatu (“To je divan crtež!”) već pohvalite uloženi trud – novu tehniku koju je dete koristilo, kako ste ponosni što nije odustalo kad je bilo teško ili kako je bilo skoncentrisano. To su osobine na koje treba obratiti pažnju. Takođe, objasnite detetu da pamet nije nešto sa čim se rađamo već je kao mišić – što ga više vežbamo to više znamo.

Razgovarajte sa detetom

Način na koji razgovarate sa detetom može da pomogne da ono izgradi bogat rečnik i podstakne ga da kritički razmišlja. Ovo ćete postići na jednostavan način. Prvo, koristite bogat rečnik svakodnevno. Malo dete će reći “Mmm, sladoled.”, a vi dodajte “Izgleda da baš voliš sladoled. Baš je ukusan, zar ne?” Suština je da ne ponavljate reči koje dete izgovara već da obogaćujete rečenice novim rečima. Naravno, sve u skladu sa uzrastom. Što starije dete to je više mogućnosti. Važno je samo da znate da nije nikada prerano početi.

Druga stvar je podsticanje deteta na razmišljanje, zato ga pitajte šta ono misli o knjizi, zamolite da vam objasni šta je nacrtalo ili igru koju je izmislilo. Pružite detetu priliku da koristi reči koje je čulo.

Reagujte pozitivno na radoznalost i pitanja

Detetu je sve novo i za sve mu je potrebno objašnjenje pa neizbežno postavlja bezbroj pitanja. Umesto da na njih odmahujete rukom jer su vam dosadna pokažite pozitivan stav i odgovorite. Ne postoji glupo pitanje ako neko želi nešto da sazna i to je važno da i vaše dete shvati kako se ne bi plašilo da postavi neko pitanje. Ako ne znate odmah odgovor obećajte da ćete ga potražiti, a zatim to i uradite.

Takođe, možete i vi zapitkivati dete šta ono misli o nečemu. Tako će naučiti da daje preciznije odgovore.

Pružite puno prilika za slobodnu igru

Raspored se lako ispuni različitim dodatnim aktivnostima, ali veoma je važno da dete ima i slobodno vreme. Prezauzetost sprečava dete da otkriva svet svojim tempom i skoncentriše se na jednu aktivnost.

Obezbedite vašem detetu vreme za istraživanje igračaka, izmišljanje igara i za opuštanje.

Čitajte detetu ali i za sebe

Čitanje ima čudesne moći, knjiga može da smiri dete i pomogne mu da pobedi dosadu. Osim toga, čitanje treba da bude deo svakodnevne rutine. Odredite vreme za čitanje od malena.

U toku čitanja pitajte dete šta misli o tome što se dešava, opisujte detalje i učinite ga zabavnim. Vaspitajte dete tako da za njega knjiga predstavlja vredan poklon. Ali, isto tako morate i vi da čitate. Dete će još više voleti da čita ako vidi da i vi uživate u knjigama.

Verujte u sposobnosti vašeg deteta

Važan deo odgajanja pametnog deteta jeste i da mu date šansu da vas iznenadi onim što zna.

Dete ne može da uradi sve, ali sigurno može mnogo više nego što roditelji misle. Pustite dete da proba, neka i pogreši i neuspe, naučiće da proba ponovo. Ohrabrite ga čak i kada znate da će mu trebati još vremena.

Biće i trenutaka u kojima je jasno da dete nije spremno za nešto. Videćete po njemu, po tome što je učenje teško, opterećuje, ono ne uživa u njemu i jednostavno mu je sve teško. Kada učenje više nije zabavno već postane bitka između vas dvoje. Onda mu dajte vremena. U drugim situacijama, verujte da vaše dete može da postigne neverovatne stvari.

 

Izvor: Zelena ucionica

 

Nema komentara

Оставите одговор

To Top