34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kako da pomognete detetu da osmisli slobodno vreme

Slobodno vreme je ono vreme koje ostaje vašem detetu nakon svih školskih i vanškolskih aktivnosti, obaveza u porodici i zadovoljenja potreba za jelom, snom i higijenom. U tom slobodnom vremenu slobodni su da samostalno odluče i opredele se čime će se baviti.

Da bi vaša dete znalo pravilno i samostalno da odabere šta će da radi u slobodnom vremenu, trebalo bi od najranije dobi delovati na njih primerom i savetom. ZAPAMTITE! Savet bez primera je najlošiji savet.

U porodici dete stiče prvu kulturu provođenja slobodnog vremena (i rada, naravno). Pomozite detetu da planira svoj dan, kako onaj radni tako i onaj slobodni deo. Svojim primerom pokažite mu kako se kvalitetno provodi slobodno vreme. Kasnije kroz zajednički razgovor s njim proanalizirajte što je i kako učinjeno u proteklom danu.

Zašto je sve to bitno?

Zato što treba da delujete dok imate prostora i vremena, a to je dok je dete malo. Kada dete poraste i uticaj vršnjaka i nekih drugih činilaca (npr. televizije i drugih medija) postane jači, ono treba biti dovoljno izgrađeno i formirano (samosvesno i odgovorno) kako bi se moglo odupreti svim tim štetnim uticajima. Takvih uticaja u današnje vreme ima puno i dete im se teško odupire. Zato, ako ranije uložite trud i date pravilan primer, kasnije će se dogoditi da ćete dete „nevidljivom rukom” voditi u najtežim iskušenjima. Danas se omalovažava ljubav, brak, porodični život, potomstvo, odgovorno roditeljstvo, rad i poštenje, tako da svoju decu treba pravim vrednostima da naučite kada je to jedino moguće, kasnije drugi preuzimaju „kormilo”.

Vodite računa da preko svog deteta ne ostvarujete neke svoje neostvarene snove pa ga tako terate na neke aktivnosti za koje ono nema smisla ili volju. Isto tako treba da vodite računa da ga ne prepustite ulici. Tražiti pravu meru. Najsigurniji put je razvijanje odgovornosti kod deteta i životne znatiželje za različita područja. Sve to je nemoguće bez vašeg angažmana i primera.

Kako će vaše dete provoditi svoje slobodno vreme rezultat je osmišljenog vaspitnog uticaja od najranije dobi. Treba odgajati dete da bude kvalitetan čovek, jer tako ćete postići da zna i pravilno da osmisli svoje slobodno vreme i uspešno se odupre svim negativnim uticajima.

 

Izvor:   Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top