34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kako da prepoznate bronhitis?

Da li ste znali da virusima prija hladno vreme a lako se šire u zatvorenim prostorijama, otud veći broj virusa koji napadaju disajne organe.

To je rezultat većeg broja virusa koji napadaju disajne organe.

Njima prija hladno vreme, a i zatvoreni prostori (u kojima boravi mnogo ljudi i dece) pogoduje njihovom širenju. To su respiratorni virusi, ima ih mnogo vrsta, a neretko se dešava da se slično ispoljavaju kod dece u vidu curenja nosa, kašlja, a ponekad i ubrzanim i otežanim disanjem.

Skoro svi ti virusni napadi imaju jednu zajedničku karakteristiku – stvaranje sekreta (mukusa) u disajnim putevima.

Da li ste znali da treba da izlečite uzrok bolesti koju prati kašalj, izlečenjem bolesti i kašalj će prestati.

Da li je ovo astma?

Nije!

Astma je bolest usled koje se javlja suženje disajnih puteva, tzv. bronhoopstrukcija (remećenje rada bronhija). Kad se bronhoopstrukcije ponavljaju – nastaje astma. Kako su u ovom slučaju pluća vašeg deteta čista, to znači da nema suženja disajnih puteva – bronhoopstrukcije, pa to nije astma.

Astma ili bronhitis?

Bronhitisa ima više vrsta, a svaki je izazvan nagomilavanjem sekreta u bronhijama.

Kako da prepoznate bronhitis?
Pojavljuju se simptomi kao što su kašalj praćen žućkasto-zelenkastim šlajmom, blago povišena temperatura i malaksalost. Ovi simptomi često podsećaju na prehladu i otežavaju postavljanje prave dijagnoze. Najbolje je, ukoliko se simptomi ne povuku nakon 3 dana – posetiti lekara.

Kada jeste astma?
Ako se bronhitisi ponavljaju i praćeni su bronhoopstukcijom, onda to zapravo jeste astma. Kad se bronhitis javlja retko, a izazvan je nagomilavanjem sekreta u bronhijama, onda to nije astma, već virusno zapaljenje bronhija.

Najveća briga roditelja je da se kašalj ne pretvori u upalu pluća, u velikom broju slučaja male su šanse.

Može li se ovo pretvoriti u upalu pluća?

Teško – mala je šansa!

U slučaju zimske prehlade, očigledno je da vaše dete nema sekret u donjim disajnim putevima, jer bi to onda bio bronhitis ili opstrukcija, ali tada pluća nisu čista!

Kad se sekret dugo zadrži u bronhijama (ili bronhiolama) i ne izbaci se kako treba, postoji rizik od nastanka upale pluća – pneumonije. Ipak, ovo očigledno nije vaša „priča“.

Da li inhalacije mogu da pomognu?

Mogu, tu nema sumnje!

Iako je sekret „visoko“ (u nosu, grlu i traheji – dušniku) inhalacije mogu da pomognu, čak i kod starije dece. Pogrešno se misli da su inhalatori samo za bebe – to nije tačno.

Da biste ubrzali proces ozdravljenja vašeg deteta inhalacije mu mogu u velikoj meri ubrzati proces izlečenja.

Za početak je dovoljno da to bude inhalacija običnim fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl). On će pomoći da se sekret „razredi“ i tako lakše izbaci (iskašlje ili proguta). Ovo izgleda banalno, ali je sjajan način da se pomogne detetu.

Koliko dugo i koliko često da se sprovode inhalacije?

Tu nema striktnih pravila – tri puta dnevno, po oko pet minuta je sasvim dovoljno i da se vidi kako će dete reagovati. Inhalacije se sprovode pre (ili između) obroka, a nikada posle jela. Po potrebi se broj inhalacija može povećati – nema opasnosti da se pretera.

MOGU LI SE KORISTITI BILjNI SIRUPI?

Mogu i treba da se koriste!

Lekovite biljke su se vekovima, mnogo pre moderne medicine, koristile u borbi sa bolestima disajnih organa. Savremene farmako-tehnološke procedure u sprezi sa naučnim istraživanjima su iznedrile odlične lekove koji kombinuju snage i naučnog i prirodnog.

Sirupi koji sadrže jagorčevinu i/ili timijan, bršljan ili bokvicu su odlični pomagači u izbacivanju sekreta iz disajnih puteva. Zato su deo Lekovitog carstva – biljnih sirupa.

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top