34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kako naučiti devojčicu da bude dama

Vaša ćerka može biti lepo vaspitana, nežna, uredna i saosećajna devojčica koja nikada neće imati probleme u ophođenju prema drugima – vaša dama za ponos...

Ko su dame?

Dame su žene koje vode računa o svom ponašanju i obzirne su prema drugima. Njihova odeća uvek je čista i lepa, iako to ne znači da mora biti skupa. Ona su nežne, odmerene, graciozne i mile, a njihovo ponašanje je sinonim za ženu. Dame imaju besprekorne manire i nisu zlonamerne u svojim odnosima s drugima.

Postavlja se pitanje kako devojčica postaje dama. Najverovatnije – tako što joj je uzor bila majka koja je baš takva.
Biti “dama” nije samo stvar toga šta će obući, to je prvenstveno stil ponašanja i izražavanja. Zato je naučite da se lepo ponaša prema drugima, kao i da se mnogo sukoba i problema može rešiti lepim rečima, a ne vikom. Ukoliko u vašem domu sve rešavate podignutim glasom, ne smete da se ljutite na vašu devojčicu što je neljubazna prema drugima. Ona samo preuzima vaš model, pa se naoružajte strpljenjem i odložite reakciju kada ste previše ljuti ili uzbuđeni. Ako dete kao malo usvoji model da se vikom reaguje na svaku situaciju koja nije prijatna, to će zadržati i u zrelom dobu i smatraće ga normalnim načinom komunikacije.
Naučite vašu ćerku da vodi računa o svojim stvarima. I dopustite joj da bira šta će da obuče, čak i ako se ta kombinacija vama ne dopada. Psiholozi tvrde da ćerke najčešće oponašaju majke ili se oblače potpuno suprotno. Ukoliko ste stalno u haljinama, a vaša ćerka želi pantalone ili obrnuto, dozvolite joj.

Male devojčice umeju da budu prilično tvrdoglave, pa takvo ponašanje korigujte. Doslednost u kaznama i pravilima ponašnja daće odlične rezultate. Svako dete je karakter za sebe i morate da pronađete pravi način da joj priđete, a podsticajne reči i pohvale uvek imaju jače dejstvo od grdnje.

Naučite ćerku da vodi računa o higijeni i nezi. Naviknite je da uvek treba da bude čista i uredna, jer to nije nešto što se podrazumeva, to se uči. Naučite je kako se ponaša za stolom, kako kada dođu gosti, kako kada se sa nekim sretnete na ulici. Naučite je da pokaže zahvalnost, da se izvini, da kaže “nazdravlje” kada neko kine.

I potrudite se da se što više smeje. Osmeh je lak način da se priđe ljudima, da se otvore mnoga vrata. Naučite je da sluša druge, razvijajte empatiju i ljubav prema životinjama.

Sve to će uticati na to kakve manire će vaša ćerka imati kao devojka i kasnije kao žena. I najvažnije je da sve bude praćeno ličnim primerom. Ukoliko se vi ponašate na određen način vaša ćerka će u početku to sigurno kopirati. Zato ne tražite od nje da bude drugačija, već uvek imajte na umu da vas gleda, da upija svaki vaš pokret, reč i manir. I vodite računa da vaše reči i dela budu u skladu, jer će devojčica brzo primetiti svaki pokušaj obmane.

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top