34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kako odabrati kućnog ljubimca za dete

Skoro svaki roditelj se suočava s molećivim dečjim pogledom i preklinjanjem da mu se nabavi ljubimac. Svi smo svesni da ćemo podleći pre ili kasnije, ali smo isto tako svesni i da medeni mesec kratko traje. Uglavnom, većina obaveza pada na roditeljska pleća, ako ne isplaniramo pažljivo nabavku ljubimca i ne sagledamo sve obaveze koje to povlači. Ako vaša porodica nije do sada imala nijednog ljubimca, predlažemo da krenete od onih manje zahtevnih

  1. Ribica

Dobro odabrana ribica može biti odličan ljubimac za početnika. Iako svi uglavnom uzimaju takozvane “zlatne ribice” (Japanski šaran) možda bolji izbor je riba Borac. One su se odlično pokazale u zatvorenom prostoru, nisu im potrebni filteri, grejači i ostala skalamerija. Jedino što ih ne treba držati sa drugim, pogotovo manjim vrstama kao što su na primer gupike, jer kao što im ime kaže, vole da se bore, a i da pojedu protivnika.

Za: Zahteva malo prostora, jednostavno se održava

Protiv: Nema mnogo interakcije s njima

  1. Reptili

Među najomiljenije gmizavce, tj. reptile spadaju kornjače. One deluju dobroćudno, nisu teške za održavanje, i nisu opasne za dete poput ostalih reptila (kao što su zmije). Dugo žive, a bonus je i to što one ne izazivaju alergiju za razliku od ostalih dlakavih i pernatih ljubimaca, mada Američka pedijatrijska akademija upozorava da reptili mogu preneti Salmonelu.

Za: Dug život, nema alergije na njih

Protiv: Potreban im je veliki terarijum koji se mora redovno održavati

  1. Ptice

Ptice mogu biti odlični ljubimci, ali znajte da su one dosta zahtevnije od prethodne dve vrste. Zahtevaju svakodnevnu pažnju i mogu biti veoma inteligentne i društvene. One skuplje vrste kao što su are i kakaduovi traže više pažnje ali i pružaju više interakcije od manje zahtevnih kanarinaca i tigrica. Veoma bitno je da kod pernatih ljubimaca možete videti da li je dete spremno za psa ili mačku.

Za: Inteligentni, jednostavno održavanje

Protiv: Skupi, pogotovo veće vrste

  1. Glodari

Slatki mali mekani glodarčići mogu predstavljati veliki izvor radosti i uživanja za celu porodicu. Idu od maleckih miševa, preko zamoraca, hrčaka i morskih prasića pa sve do ne tako malih zeka i kunića. Ukoliko se odlučite za njih znajte da ih nije baš lako izdresirati (nije ni nemoguće) i da zahtevaju visok stepen higijenskih aktivnosti koji podazumeva svakodnevno menjanje podloge u kavezu. Veoma brzo i lako se razmnožavaju tako da pripazite ako ne želite punu kuću. Neki od njih (hrčci) veoma kratko žive, godinu – dve dana, pa to može biti prilično razočaravajuće za dete.

Za: Ne zahtevaju mnogo prostora, idealni za maženje

Protiv: Kratak život, mogu da načine štetu jer vole da grickaju kablove

  1. Mačke

Mace su prosto predivne. Deca ih obožavaju jer su umiljate i mekane. Nisu ni mnogo teške za održavanje zbog svoje urođene nezavisnosti, ne zahtevaju previše vremena. Lako nauče da obavljaju nuždu na određenom mestu. Jedino što zahtevaju je redovan odlazak veterinaru. Ipak, pre nego što nabavite mačku, proverite da neko iz porodice nije alergičan na nju.

Za: Nezavisne, lako vas neko može zameniti ako otputujete

Protiv: Mogu da ogrebu, nisu preporučljive za veoma malu decu

  1. Psi

Postoje pobornici mišljenja da ako nisi imao psa ni ne znaš šta znači imati ljubimca. Istina je da od psa najviše dobijate, ali zauzvrat morate i najviše da date. Zato pre nego što nabavite psa kao ljubimca za svoje dete, dobro razmislite. Pre svega razmislite da li je vase dete dovoljno veliko da može samo da izvede psa u šetnju ili da mu ugreje hranu. Takođe izbegavajte velike rase ako vam je ideja da dete izvodi psa i ako nemate veliki stambeni prostor. Ženke su uglavnom miroljubivije od mužjaka (mada ovo nije uvek pravilo), pa i na to obratite pažnju kada odlučujete o nabavljanju psa. Svakako preporučujemo da udomite psa, a ne da kupujete. Ukoliko to uradite u saradnji sa nekom od organizacija za udomljavanje dobićete sve potrebne preporuke za čuvanje psa. Iako svi vole štence, odrastao pas koji je naučen na povodac i šetnju može biti lakši za prilagođavanje životu u stanu. Psi u proseku žive oko 15 godina, a pojedine rase i do 20 godina. Dnevno se izvode minimum 3-4 puta, moraju se istrčavati, maziti… Ali zato, ljubav koju dobijate od psa je neprocenjiva i retko se sreće kod drugih ljubimaca.

Za: Veoma veliki stepen interakcije između psa i njegovog vlasnika

Protiv: Potrebno je mnogo vremena i strpljenja za adekvatnu brigu o psu

 

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top