34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kако се развијају: разлике између девојчица и дечака

У просеку, девојчице проговоре месец дана пре дечака, а у раздобљу од годину дана научиће 300 речи више од дечака.

Од рођења до 6. месеци

Девојчице

Фактор социјализације од рођења прави разлику између девојчица и дечака. Захваљујући другачијем психичком склопу, девојчице ће се чешће смешкати него дечаци, иако су истог узраста. Мање су стидљиве и успостављање контакта путем погледа уопште им не представља проблем.

Дечаци

Непосредно после рођења дечаци су тежи од девојчица. Просечна разлика у килажи износи око сто грама, али то није све. Осим што су тежи, дечаци су и дужи и то за отприлике 1,2 цм. Због чињенице да су и тежи и дужи, велика је вероватноћа да ће брже стати на ноге и проходати.

Од 6. до 12. месеци

Девојчице

Иако се сматрају нежнијим полом, девојчице су знатно дружељубивије од дечака. Дечацима је више развијен систем “посматрања” и неће се тек тако дружити с вршњацима. Док су девојчице расположене за “чаврљање” са свима, дечаци ће детаљно анализирати потенцијалног пријатеља.

Дечаци

Око 70 одсто дечака овог узраста слабије чује од девојчица. Ова појава утиче и на њихов даљи развој, што условљава то да жене причају више, а мушкарци гласније. Главни “кривац” за ово јесте ниво тестостерона који успорава развој појединих чула. Али, не брините, можда неће бити најбољи говорник, али то га неће спречити да постане математичар.

Од 12. до 18. месеци

Девојчице

У просеку, оне проговоре месец дана пре дечака, а у предности су и што се тиче броја научених речи. За раздобље од годину дана девојчице ће научити 300 речи више од дечака.

Дечаци

Немојте паничити ако ваш малишан не проговори до своје друге године. Иако неће “испуштати” јасне речи, будите уверени да сигурно препознаје ваш глас и разуме ваше разговоре. У овом раздобљу дечаци су више фокусирани на своје моторичке способности, па немојте бити изненађени ако прохода и без ваше помоћи.

Од 18. до 24. месеци

Девојчице

У овом периоду, већина родитеља ће размишљати о привикавању својих најмлађих на ношу. Уколико имате девојчицу, можете почети са овом активношћу. Будући да обе врсте нужди обављају у истом положају, њима ће овај процес бити много прихватљивији него дечацима.

Дечаци

Они углавном “каскају” за девојчицама што се тиче учења. Али, не брините, то је сасвим нормално. Тестостерон их наводи да не размишљају много већ да буду у сталном покрету. Уколико ваш малишан има близу две године, пробајте да га привикнете на ношу. Међутим, ако приметите да је то јако стресно за њега, направите паузу, можда једноставно још увек није довољно психички зрео за овај процес.

Izvor: Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top