34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kako vaspitavati dete od 2 do 8 godina?

Svi smo mi videli: dvogodišnjaka kako se baca jer mu nešto nije po volji, trogodišnjaka kako na sred radnje plače za slatkišima, sedmogodišnjaka koji protestuje: “Ne možeš me naterati”! I svi mi smo žalili njihove roditelje i kleli se da se to nama neće dogoditi. A, onda, iza prvog ćoška, kletva nas je sačekala: kada smo najmanje očekivali naše dete je uradilo baš to isto – dobilo histerični napad na javnom mestu.

Kako vaspitavati dete od 2 do 5 godina?

Vaspitni sistem: Treba mi pomoć

Ovaj sistem idealan je za decu od godine do osam godina starosti. Deca vole da budu od koristi i da osete da se odrasli oslanjaju na njih. To ih čini važnim. Stoga, iskoristite ovu njihovu osobinu: kad god želite da postignete neko ponašanje ili obavljanje neke obaveze postavite situaciju tako kao da vi od deteta tražite pomoć.

Primer iz realnog života: Ovo je idealan sistem ako želite da vaša kupovina prođe bez drame. Neka dete krene u prodavnicu da bi vam “pomoglo”. Govorite mu šta da stavlja u ceger, recite mu šta da traži na policama (naravno, izbegavajte raf sa slatkišima). Potom ga odvedite do kase i zatražite da stavlja proizvode na pult. Biće toliko zauzeto da neće ni primetiti da nije dobilo sve što želi.

Vaspitni sistem: Tajm – aut
Ovo je odličan sistem za decu od dve do četiri godine. Tajm -aut je jedna od najdelotvornijih diciplinskih mera, ali je mnogi osporavaju. Mnogi je doživljavaju kao oštru i suviše često korišćenu. Tajm – aut znači da ćete dete koje je napravilo grešku kazniti slanjem u drugu sobu ili izolovani deo kuće na onoliko minuta koliko ima godina.

Činjenica je da tajm – aut, naročito ako je produžen na pet minuta i više može da dovede do kontraefekta: napada besa ili anksioznosti kod deteta. Stoga gledajte da tajm aut primenite kao kratki predah koji omogućava i detetu i vama da uspostavite kontrolu i koji nije duži od dve minute.Kada započinjete tajm – aut, nemojte govoriti: idi u sobu, kažnjen si. Bolje je: sada smo oboje izuzetno besni, treba nam vreme da ohladimo glave. Idi u sobu na minut.”

Takođe, dobra ideja je, smatraju psiholozi, uvesti i tajm-inove: minut za maženje i zagrljaje kada vas dete iznenadi dobrim ponašanjem.

Primer iz realnog života:zabranili ste slatkiše posle večere, ali je vaše dete počelo da plače. Ubrzo, shvatate da vaše dete ima napad besa i da vi urlate jedno na drugo. Vreme je za obostrani tajm – aut. Objasnite detetu da je vreme za smirivanje i odvedite ga na mirno mesto na minut. Nakon toga ponovite da nije u redu da tako reaguje kada mu nešto nije po volji i da vam je žao što je razočarano, ali da slatkiše ipak neće dobiti.

Vaspitni sistem: Oduzimanje nagrade

Ovo je odlična metoda za decu od 3 do 8 godina. Svi znamo da se nagrada dobija za dobro delo. A, šta sleduje za loše delo? Ne, ne kazna, već oduzimanje nagrade.

Primer iz realnog života: Zajedno sa detetom, u posebnu kutijicu lepih boja stavite tri nove sitnice koje je želelo(jarku bojicu, neki slatkiš, manju igračku). Najavite mu da su to nagrade za dane u kojima će biti posebno dobar. Kada je posebno dobar, zaista mu dajte nagradu. Ali, ako prekrši pravila, izvadite jednu nagradu iz kutije i recite mu da ju je upravo izgubilo svojim ponašanjem. Sličan sistem primenjuju u vrtićima dajući deci koja lepo jedu ili budu mirna tokom odmora “pečat” ili bombonicu, a ostavljajući decu koja nisu slušaja bez nagrade.

Kako vaspitavati dete od 5 do 8 godina?

Vaspitni sistem: Oseti posledice

Svi roditelji žele da njihova deca prave dobre izbore: da domaći završe pre igre, da ne bacaju loptu po kući već kada izađu napolje… A šta da radimo kada ona to jednostavno ne rade?

U ovom uzrastu dete je sposobno da shvati posledice svog delovanja i stoga i samo može da smišlja rešenja za probleme. Ako nije završilo domaći na vreme, ponudite mu da ustane ranije, pre škole, kako bi nadoknadilo propušteno ujutro. I pobrinite se da to ujutro zaista učini. Naredni put, samo će odabrati lakši put – zavrašavanje domaćeg pre igre.

Primer iz realnog života: semodgoišnjak je razbio lampu bacajući loptu po kući. Umesto da vičete na njega, pitajte ga šta će da uradi da bi popravio situaciju. Iako znate da to neće uspeti, dajte mu lepak, neka proba da popravi lampu. Pošto lampa i dalje ne radi, zatražite od njega da smisli zadatke na kojima će zaraditi dovoljno da kupi novu lampu.

Vaspitni metod: Povuci rečeno
Koliko puta ste i sami poželeli da povučete nešto što ste rekli ili uradili? Pružite svom predškolcu ili školarcu šansu da to uradi kada zabrlja. Kada vam kaže nešto ružno ili bez poštovanja, jednostavno tražite da ponovi. Ono će i samo shvatiti da je dobilo šansu da se izvuče iz neprijatne situacije.

Primer iz realnog života: Dete vam viče da vas mrzi. Umesto da i vi počnete da vičete, da se situacija otrgne kontroli, jednostavno, stegnite srce, udahnite duboko i pitajte ga da li je sigurno da je to želelo da kaže. Zamolite ga da ponovi šta je zaista htelo da vam saopšti.

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top