34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Kako vreme provedeno pred ekranom utiče na mozak vašeg deteta

Stalno se pitate utiče li sve to vreme provedeno pred ekranom negativno na mozak vašeg deteta. Loše vesti, bojim se.
Prema mišljenjima svih stručnjaka, sindrom elektronskog ekrana uzrokuje nedostatak sna, društvenu izolaciju, probleme u ponašanju i hiperkretanje nervnog sistema. Neki pedijatri procenjuju da 80 posto dece lečene od ADHD-a, teskobe, depresije i promene raspoloženja uopšte nemaju te poremećaje.

Postoji jednostavan lek kao što je, na primer, skraćenje vremena provedenog pred ekranom. Američka pedijatrijska akademija preporučuje manje gledanja u ekran (trenutačno je to velikih 7 sati dnevno). Roditelji i učitelji su primetili da previše gledanja u ekran čini decu nabusitom.

Deca se stalno dosađuju i stalno su „naelektrizirana i umorna“. Ali, šta se zapravo događa s detetovim mozgom? Istraživanja su pokazala da se razvoj frontalnog režnja usporava kao posledica vremena provedenog pred ekranom. To je deo mozga odgovoran za pažnju, kontrolu emocija i sposobnost empatije.

Držeći se ekrana vaše dete se odvaja od stvarnog života! Pogledajmo dalje kako ekran utiče na vaše dete:

EKRAN UTIČE NA RAZVOJ MOZGA

Dečji mozak se uvećava neverojatnom brzinom, samo u prvoj godini života naraste 300 posto. Ako pustite bebu da gleda na tabletu loptu kako se kotrlja, to je dvodimenzionalan proces, nema osećaja dodira ni drugih podsticaja. Ako pustite dete da se igra s pravom loptom, doživeće tri dimenzije: osetiće kretanje, zgrabit će je, dotaknuti ili čak pokušati pojesti. Diete upoznaje stvarni svet i to se nikad ne može zameniti ničim što se događa na ekranu.

EKRAN ODGAĐA UČENjE GOVORA

Najbolji način da dete što pre progovori je da razgovarate i družite se s njim. Dete može videti izraze vašeg lica, osmeh, slušati tonove vašeg glasa, eksperimentirati sa zvukovima i osetiti govor vašeg tiela. Sve su to ključni i kompleksni procesi u učenju govora. Ni jedan ekran, igra ili video ne mogu zameniti radost učenja u ljudskoj interakciji.

EKRAN SMANjUJE BROJ REČI KOJE DIJETE NAUČI

Jeste li znali da roditelj koristi oko 940 reči na sat dok čavrlja sa svojom bebom? Pogodite što se događa kada je TV upaljen. Broj reči koje koristi roditelj pada na 770. To dovodi do toga da dete uči sve manje reči.

EKRAN MOŽE UTICATI NA FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLjE DETETA

Mnoge studije pokazuju da je sedilački način života fizički poguban za zdravlje deteta ili tinejdžera. Jedno istraživanje pokazuje da gledanje TV-a više od dva sata dnevno dovodi do slabijeg kretanja, nižeg samopouzdanja i lošijeg uspeha u školi.

ŠTO MI KAO RODITELjI MOŽEMO UČINITI

Nebrojeni su faktori kao što su kućna atmosfera, socioekonomski status i škola koji takođe mogu negativno utIcati na detetov razvoj. Međutim, nepobitna je činjenica da previše ekrana sprečava našu decu u bavljenju sportom, čitanju, boravku izvan kuće, razgovoru (i svađanju!) s braćom i sestrama. Skraćivanje vremena provedenog pred ekranom je rešenje koji vas ne košta ni lipe. U najgorem slučaju ništa se neće promeniti, a teško je zamisliti da stvari mogu krenuti na gore. Dr. ViKtoria Dunkley preporučuje „strogi elektronski post“ na samo nekoliko nedelja. Osetićete dramatično poboljšanje u kvaliteti sna, raspoloženju, koncentraciji i ponašanju.

 

Izvor: Zelena ucionica

 

Nema komentara

Оставите одговор

To Top