34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Klinci moraju i da padnu

Roditelji pokušavaju da deci predstave svet kao idealno mesto u kojem nema mesta za suze, prepreke i modrice, ali to je netačno; neophodno je da mališani iskuse kako izgleda kada padnu, jer će jaki i otporni na sve nedaće

 Mališani nemaju osećaj za prostor i vreme, nije im jasno značenje reči „juče“ i „sutra“, kao ni to da li mogu nešto da izvedu, jer struktura mozga nije dovoljno izgrađena.

Zbog toga, kaže dr Tovah Klajn, direktorka njujorškog Centra za razvoj dece Koledža Bernard, ne vladaju veštinama koje su odrasli odavno naučili – ne znaju da upravljaju svojim vremenom, kontrolišu nagone, izraze želje, planiraju i nose se sa stresom. Ono što roditelji često ne mogu da shvate jeste da mališani ponekad prosto moraju da padnu.

– Mame i tate pokušavaju da deci predstave svet kao idealno mesto u kojem nema mesta za suze, prepreke i modrice, ali to je netačno – kaže dr Klajn. – Neophodno je da mališani iskuse kako izgleda kada padnu, jer će tako postati osobe kakve želimo da budu – jake i otporne na sve nedaće.

 

Izvor :  Vecernje novosti

Nema komentara

Оставите одговор

To Top