34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Do kraja godine elektronsko prijavljivanje beba

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja godine u celoj Srbiji biti moguće elektronsko prijavljivanje novorođenih beba

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja godine u celoj Srbiji biti moguće elektronsko prijavljivanje novorođenih beba.

Ona je u Skupštini Srbije u raspravi o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, rekla da roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce po šalterima nego elektronski bez ikakave naknade.

„To će do kraja godine funkcionisati u svim porodilištima u Srbiji, tako da roditelji ne moraju više da popunjavaju prijave i obrasce, nego će elektronski da prijave bebu, odmah za deset minuta, besplatno i na adresu na koju je dete prijavljeno država će poslati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja“, rekla je Ana Brnabić.

slika-2

Ona je kazala da će automatski sa tim procesom biti pokrenut i proces prijave za PDV.

Ana Brnabić je, odgovarajući poslaniku Nove stranke Zoranu Živkoviću na kritike zbog najavljenog ukidanja povraćaja PDV za opremu na bebe, rekla da se ne uzima PDV od beba, već da se menja način davanja tog PDV-a, kako bi roditeljima omogućili da lakše dobiju PDV a ne da skupljaju račune pa onda podnose zahteve.

Ona je povodom kritike Živkovića što roditelji moraju da čekaju na šalterima da bi prijavili tek rođenu bebu umesto da budu kući sa njom, rekla da je taj sistem mogao i mnogo ranije da se promeni, ali da se na žalost tek sada na tome radi.

„Naravno da ne mislim da roditelji kada dobiju bebu treba da provode vreme po šalterima i zato će se to promeniti, ali ako je to najnormalnija stvar i najlakša na svetu, kako je rekao Živković, onda ste mogli vi da je uradite, a ne na žalost da to tek sada bude promenjeno“, rekla je Ana Brnabić.

Dok je ministarka govorila Živković joj je dobacivao pa je predsednica skupštine Maja Gojković reagovala navodeći da ga čuje šta govori i da to ne čini.

„Ja ne vidim dobro, ali dobro čujem“, rekla je Maja Gojković.

Živković je tokom rasprave iskoristio vreme i da čestita svim rodoljubima 5. oktobar, „važan dan moderne srpske istorije“.

O 5. oktobru pokušao je da govori i poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić, ali ga je predsednica Skupštine prekinula navodeći da danas neće dozvoliti predavanja o 5. oktobru.

„Predavanje o 5. oktobru neću dozvoliti danas, jednostavno ne interesuje nas, pričaćemo o zakonu koji je pred nama“, rekla je Maja Gojković.

Poslanici su posle toga počeli da raspravljaju o tome u kojoj je opštini i zbog čega oštećen budžet, pa pošto je rasprava uzela maha određena je pauza od deset minuta

Izvor: vECERNJE  NOVOSTI

Nema komentara

Оставите одговор

To Top