34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Majke ne žele da priznaju da su im deca gojazna

Irski stručnjaci došli su do zaključka da su mnoge majke više voljne da priznaju sopstvenu gojaznost nego gojaznost kod svoje dece, što onemogućava da se detetu pruži adekvatna pomoć i unos pravilne ishrane.

Analizom podataka dobijenih proučavanjem više od 8.000 majki i njihove devetogodišnje dece istraživači u Irskoj dokazali su da su majke iskrenije i kritičnije prema svojoj težini, prenosi Rojters.

Samo 17 odsto majki preterano gojazne dece bilo je svesno da su njihova deca gojazna.

„Ukoliko majke ne sagledavaju težinu svoje dece ispravno, manje su šanse da potraže i pruže pomoć detetu“, rekao je Kiran Dod koji je predvodio kolege sa Univerziteta Limerik.

„Samim tim, više je verovatno da će dete nastaviti da se goji tokom detinjstva, adolescencije i odraslog doba“, objasnio je Dod u mejlu koji je poslao Rojtersu.

Prema objektivnom merenju, jedan odsto majki je u istraživanju u kategoriji neuhranjenih, 47 odsto majki ima normalnu težinu, 32 odsto se nalazi iznad svoje normalne težine, a 20 odsto je preterano gojazno.

Kod dečaka, 78 odsto ima zdravu kilažu, 17 odsto je nešto iznad preporučljive težine i pet odsto je gojazno, dok kod devojčica 70 odsto njih ima normalnu kilažu, 22 odsto je iznad preporučljive težine, a osam odsto gojazno.

Većina prekomerno gojaznih majki, čak 60 odsto njih, sebe je tačno okarakterisalo kao gojazne, ali je samo 17 odsto njih identifikovalo svoju decu kao prekomerno gojazne.

 

 

 

Izvor:  Detinjarije

Nema komentara

Оставите одговор

To Top