33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Mališani i kućni ljubimci

 Pre nego što udomite kućnog ljubimca, važno je da budete sigurni da i vaši mališanu mogu da preuzmu deo odgovornosti o brizi. Da li su vaša deca spremna za kućnog ljubimca ili treba još sačekati?

Mališani često od roditelja traže kućnog ljubimca, ali obično nisu dovoljno zreli da se brinu o njemu. Ako nemate vremena da izvodite psa u šetnju ili da zamenite pesak maci, a želeli biste da sa detetom podelite tu odgovornost, bitno je prepoznati kada su vaši mališani spremni da brinu o kućnom ljubimcu. Ponekad treba sačekati…

ljubimci

1. Kućni poslovi

Ako dete ne zaboravlja da obavi kućne poslove za koje je zaduženo, to je dobar znak. Ponekad mališana treba podsetiti da izbaci đubre ili počisti sto posle jela. Zato nije loše napraviti podsetnik, pa čak i kada su ljubimci u pitanju. Ako ni to ne pomaže, možda još uvek nije vreme za novog ljubimca.

2. Briga o sebi

Ako vaše dete baš želi ljubimca a još uvek ne može samostalno da ode u kupatilo ili da jede bez pomoći roditelja, možda je bolje da sačekate još malo… Kada mališan dođe do uzrasta kada može sam ili sama da opere zube i ode do toaleta, možda je vreme da razmotrite da nabavite kućnog ljubimca.

3. Dobro ponašanje

Ukoliko vaše dete ne želi da ide na spavanje kada je vreme ili ima problema sa održavanjem pažnje u školi, možda je bolje da sačekada dok ne vidite poboljšanje. Učiti i dete i novog ljubimca dobrom ponašanju može biti vrlo stresno.

4. Aktivnost

Ako vaši klinci dosta vremena provode pred televizorom ili kompjuterom, možda još uvek nisu spremni za kućnog ljubimca. Ali, ukoliko su vaša deca aktivna, vole da se igraju napolju, šetaju ili voze bicikl, prijaće im društvo ljubimca, naročito psa.

5. Brižljivost

Neka deca razbacuju igračke okolo, igraju se grbo sa braćom i sestrama, i jednostavno još uvek nisu dospeli do uzrasta kada su oprezni sa stvarima. Međutim, ako je vaše dete prošlo tu fazu i ume da bude nežno i brižno, onda je pravo vreme da nabavite ljubimca.

6. Umeju da dele

Ponekad će ljubimac želeti pažnju roditelja, i biće mu potrebne sopstvene igračke. Ako vaše dete nije spremno da deli pažnju ili ne shvata da i ljubimac mora da ima svoje igračke, možda porodica treba da sačeka pre nego što nabavi ljubimca.

7. Štednja novca

Štednja novca je vrlo bitna stvar za decu. Ukoliko su svesni da treba štedeti da bi se nešto priuštilo, onda su i spremni da se brinu o kućnom ljubimcu…

Bez obzira koju ste životinju udomili, ljubimcu će biti potrebna pažnja, briga i ljubav. Zato, još jednom dobro razmislite pre nego što nabavite ljubimca, da li su i najmlađi članovi porodice spremni…

 

 

Izvor: B 92

Nema komentara

Оставите одговор

To Top