33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Ministarstvo prosvete razmislja o uvođenju đačkih uniformi

“Razmišlja se o dva modela – da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme.

Specijalni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Dragana Milovanović izjavila je da bi već od naredne školske godine uniforma mogla da postane obavezna za učenike osnovnih škola u Srbiji.

Milovanović je za Večernje novosti rekla da ta novina zavisi od toga kada će biti usvojene izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

“Razmišlja se o dva modela – da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme. Bilo bi potrebno da svako dete ima po dve letnje i dve zimske uniforme”, rekla je Milovanović.

Prema njenim rečima, korist od uvođenja uniformi nije samo brisanje socijalnih razlika, već i smanjenje vršnjačkog nasilja, jer su istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu.

Resorno Ministarstvo je zbog te ideje već poslalo instrukcije školama za sprovođenje ankete da li su za uvođenje uniforme.

 

Izvor: Detinjarije

Nema komentara

Оставите одговор

To Top