34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Minja Subota održaće predavanje o muzičkom festivalu „Radost Evrope“

Jedan je od najpoznatijih kompozitora muzike za decu, Minja Subota, održaće predavanje „Radost Evrope“ u četvrtak, 13. oktobra u EU info centru u Beogradu .

Minja Subota će govoriti o dečijem muzičkom festivalu „Radost Evrope“ najvećoj je i najstarijoj međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva na evropskim prostorima.

Ustanovljen daleke 1969. godine, i potom održavan svake godine povodom Svetskog dana deteta, festival je prerastao u jedan od kulturnih simbola Beograda i Srbije, na najneposredniji i najvredniji način upućujući na ovdašnje višedecenijsko kontinuirano negovanje najvećih ljudskih vrednosti i kreativnosti u okviru jednog sasvim specifičnog polja kulturne delatnosti.

sl-1

Početkom svakog oktobra, beogradski mališani, uzrasta od sedam do četrnaest godina, u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka iz cele Evrope, koji sobom donose zvuk, pokret,  sliku,  običaje svoje zemlje i različita umeća koja tokom šest dana programa pokazuju na trgovima, ulicama i dvoranama Beograda.

Uloga porodice i škola dece domaćina od samih početaka festivala bila je nemerljiva kako u organizaciji manifestacije, tako i u stvaranju neizbrojivih trajnih prijateljstava među decom i porodicama.

U periodu od gotovo polovine stoleća koliko se manifestacija održava, bez prekida i tokom devedesetih godina, što predstavlja poseban kuriozitet po kojem je „Radost Evrope“ trajno upamćena u međunarodnim okvirima, gotovo da nema evropske države čija deca jednom ili u mnogo navrata, nisu bila učesnici ove manifestacije.

Igra, pesma, drugarstvo, razumevanje drugog i drugačijeg, i dečje stvaralaštvo, sinonim su za susret dece Evrope „Radost Evrope“. O istoriji i svim dimenzijama vrednosti ove neuporedive manifestacije govoriće jedan od njenih najvažnijih saradnika.

Milan Minja Subota jedan je od najpoznatijih kompozitora muzike za decu i organizator velikog broja dečijih manifestacija na prostorima SFRJugoslavije i Srbije.

Kompozicije i njihova prepoznatljiva interpretacija Minje Subote, bilo vlastite bilo one nastale na stihove poznatih jugoslovenskih odnosno srpskih pesnika, odavno su prerasle u svojevrsnu kulturnu instituciju po sebi, osnovnu i najvredniju muzičku literaturu uz koju su odrastale generacije stanovnika na prostoru država bivše SFRJ i šire.

Kao televizijski autor, realizovao je preko četiri stotine emisija za decu emitovanih na nacionalnoj mreži, i preko tri stotine autorskih zabavnih emisija, među kojima ostaju upamćene «Od glave do pete«, «Igre bez granica«, «Nedeljno popodne« TV Beograd, «Željoteka« TV Novi Sad, «Sve igračke sveta«, „Evrgrin klub“ RTS, „Kako smo zabavljali Tita“, „Svetski umetnici u Beogradu“, kao i „Muzički tobogan“, serija koja je u kontinuitetu emitovana više od dve decenije.

Milan Minja Subota bio je jedan od organizatora, urednik i voditelj festivala pesama za decu »Beogradsko proleće«, koji je podstakao osnivanje brojnih istovrsnih festivala širom SFR Jugoslavije. Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade »Anastas Jovanović«, a bio je i samostalni autor mnogih domaćih i međunarodnih izložbi na temu »Deca sveta«. Dobitnik je mnogih festivalskih nagrada i društvenih priznanja.

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 30.06. do 12h. Predavanja se održavaju u prostorijama EU info centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu.

Izvor: EUINFO

Nema komentara

Оставите одговор

To Top