34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

MLEČNI ZUBI – kad niču, i kako i zašto ih treba čuvati!

Prvi zubi (mlečni zubi) počinju da rastu oko 6-og meseca života i nastavljaju sa rastom do oko 3 godine. Neka beba dobije prvi zub sa tri meseca, dok druga sa osamnaest, a opet su obe zdrave i normalno se razvijaju.

Deca dobijaju dvadeset zuba, mlečne zube, tokom prve tri godine života. Zato roditeljima izgleda kao da im stalno niču zubi i ne retko i neke bolesti pripisuju tom sasvim normalnom procesu.

Karijes bočice

Karijes bočice ili rani dečji karijes se javlja u dobi od 6. – 8.meseca do 3.godine detetova života. To je agresivan oblik karijesa koji vrlo brzo uništava mlečne zube. Uzrokuje ga kolonizacija bakterija, a posebno Streptococcus mutans . Caklina mlečnih zubi je slabije mineralizirana, a pulpa veća nego kod trajnih zubi. Iz tog razloga bakterije vrlo rapidno prodiru kroz caklinu mlečnog zuba ispod kojeg je porozan dentin, te tako pogoduju bržem i progresivnijem širenju karijesa.

Najčešći razlozi ranog dečjeg karijesa je nepažnja roditelja. Iako misle da znaju što je najbolje za njihovo dete često greše kod ova dva postupka koja su najpogodnija za razvoj karijesa bočice. Usna šupljina djeteta je bez nepogodnih bakterija do trenutka dok se one ne prenesu. Prenos je najčešći s majke na dijete i to preko hrane. Naime, neretko majka prije nego što detetu žlicom stavi hranu u usta, proba tu hranu koristeći istu kašičica. To nije dobro, jer na taj način bakterije iz majčinih usta prelaze na dijete i tamo se nastanjuju. Drugi razlog je uspavljivanje deteta bočicom u kojoj je tekućina koja sadržava šećere. To se odnosi na mlečne proizvode, medom ili šećerom zaslađene napitke, te sokove. Tekom noći je smanjeno lučenje sline, te se na površinama zubi lakše zadržavaju bakterije poput Streptococcus mutans , koje uzrokuju karijes.

Karijes bočice prvenstveno zahvaća gornje sekutiće, najčešće obostrano i to vanjske plohe zuba, a može se širiti i na kutnjake. Donji zubi su uglavnom pošteđeni, jer jezik stvara barijeru, te je pojačano lučenje sline koja ima zaštitnu ulogu. Kliničku sliku u ranom stadiju možete prepoznati kao bele mutne mrlje koje se šire prema vratu zuba. Kasnije se stvaraju udubljenja, koja mogu prodreti do pulpe zuba ili se čak manifestovati raspadom krune zuba, te ostaju samo crni koreni mlečnih zubi.

Posledice karijesa bočice su višestruke. One mogu biti vidljive na mlečnim i trajnim zubima, te u razvoju deteta. Razoreni zubi dakako, onemogućavaju pravilnu prehranu i probavu, te time i sam razvoj deteta. Osim boli razorenih zubi, moguća su krvarenja, te neugodan zadah, fistule i gnojne otekline. Posledice su vidljive i kod trajnih zametaka i mladih mlečnih zubi. Prerani gubitak mlečnih zubi uzrokuje nepravilan položaj izniklih mladih trajnih zubi, kao i guranje jezika u prazan prostor gde bi mlečni zubi trebali čuvati mesto za trajne. Česte su i psihološke posledice kod dece. Zbog gubitka prednjih zubi, neretko imaju problema s izgovorom slova R, S, V, Z, kojih se kasnije teško rešavaju, te estetskih problema uzrokovanih nepravilnim položajem zubi, što često iziskuje komplikovanije ortodontske zahvate. Sve to može delovati na psihu deteta i povlačenje u sebe.

Kako spriječiti karijes bočice?

Prvenstveno dobrom higijenom! Važno je da se zubići nakon svakog obroka očiste barem vaticom i mlakom vodom, kako bi se izbjeglo zadržavanje bakterija na površini. Što je dete starije i ima više zubi, može se polako koristiti i četkica namenjena toj dobi i mlečnim zubima. U početku ju je bolje koristiti bez paste, jer deca u toj dobi ne znaju ispljunuti pastu, pa bi ju samo gutali, a s vremenom uvesti i prilagođene zubne paste. Premazivanje fluorom je takođe bitna stavka, jer pomaže u očuvanju i otpornosti cakline. Važno je i smanjiti unos slatkiša i slatkih napitaka u detetovu usnu šupljinu. Obavezno izbegavati uspavljivanje deteta slatkim napitcima i korištenje zajedničkog pribora za jelo i higijenu s drugim ukućanima.

 

 

Izvor: Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top