34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Na svakom času svaki učenik treba nešto da čuje, pročita, kaže i zapiše

Veštine za početnike i one koji to nisu
Jasmina Leleković sedamnaest godina radi u osnovnoj školi kao nastavnik francuskog jezika, posebno je interesuje upotreba multimedija u nastavi stranog jezika, kao i kako motivisati učenike da ih koriste u obrazovne svrhe.

Ako ste pomislili da ćete čitati o četiri jezičke veštine koje treba sinhronizovano razvijati kod učenika, ovaj tekst možda nije za vas. Doduše, najupečatljivija lekcija koju sam na časovima metodike usvojila jeste upravo ona u kojoj moja profesorka savetuje da na svakom času svaki učenik treba nešto da čuje, pročita, kaže i zapiše. Sama pomisao na to kako da organizujem čas, a da svi, baš svi učenici obave ove četiri aktivnosti, stvarala je u mojoj glavi sliku hobotnice iz nekog SF filma. I danas, posle mnogo održanih časova, matematički ih analiziram: 45/45, 20/27, 24/27, 3/4 i tako redom dok mi se ne zavrti u glavi. Priznajem, matematičke vrtoglavice su poreklom iz mojih školskih dana.

Razvijanje jezičkih veština se uči na fakultetu, a obnavlja se na seminarima. Međutim, postoje i one veštine koje se stiču tokom rada u školi. Izdvojila bih neke:

Dirigentska veština

Iako nisam talentovana za muziku, ovo umeće sam razvila podstičući učenike na horsko ponavljanje. Posebna vežba za početnike je kada učite đake da pevaju u kanonu pesmicu Frère Jacques. E, tu se nekad i sama zbunim, pa ne znam ko je pošao, a ko došao, ko spava, a kome zvone zvona. Jedno je sigurno, zvoni u ušima.

Veština vraćanja na temu časa

Sigurna sam da mnogi među vama dođu u situaciju da ih učenik podizanjem, mahanjem, mlaćenjem ruke, prekine u predavanju. Nekad mi bude milo što se interesuju za moju priču. Ali, ne lezi vraže, tu mogu da očekujem pitanja tipa: Mogu li da izađem? Koliko ima do zvona? Koliko je sati, treba da popijem lek?… Do najčešćih: Jeste li bili u Parizu? Ako ne odgovorim, zameriće mi se što sputavam radoznalost, ako odgovorim, sledi niz dodatnih pitanja. Kao spasonosno rešenje, a postiže se uvežbavanjem, potrebno je u jednom dahu dati odgovor i nastaviti gde ste stali: Ženski rod prideva gradi se jesam dodavanjem slova e na oblik muškog roda. Pridevi koji se završavaju pola jedanaest na e, isti su za oba roda…

Napoleon čuči u svakom od nas

Organizovanje grupnog rada, posebno u nižim razredima, zahteva ozbiljnu psihofizičku pripremu i spremnost. U svakoj grupi imamo barem jednog učenika koji bi da pita da li je dobro to što radi, pa barem jednog koji nema potreban materijal, makaze i lepak, onda nekoliko njih kojima je potrebna dodatna podrška, objašnjenje ili pomoć. Ako imate sreće da radite sa učenicima od sedam i osam godina, brzo ćete ispeći zanat voditelja nastave, ali i mame, i tate, i medicinske sestre, higijeničara, likovnog umetnika ili vajara.

A šta ste vi naučili u školi? Koje veštine ste doneli, a koje poneli? Mislite li da ste stvoreni za ovaj poziv ili radite na sopstvenom usavršavanju?

 

 

Izvor: Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top