34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Najavljene promene zbog uvođenja informatike kao obaveznog predmeta na meti kritika

Nezadovoljni nastavnici tehničkog i fizičkog vaspitanja

Društvo pedagoga tehničke kulture nezadovoljno je predlogom da se u sedmom i osmom razredu promeni način izvođenja predmeta tehnika i tehnologija uvođenjem blok nastave

Negoduju i nastavnici fizičkog vaspitanja, koji traže da se treći čas fizičkog vrati u raspored časova. Svoje primedbe članovi pomenutih stručnih društava uputiće Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu, koji će o ovoj temi raspravljati 11. aprila.

Kako je Danas prvi pisao, predlog novog nastavnog plana za drugi ciklus osnovne škole, koji je urađen u sklopu priprema za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta, predviđa da se budući predmet tehnika i tehnologija (umesto sadašnjeg tehničkog i informatičkog obrazovanja) realizuje u sedmom i osmom razredu sa jednim časom nedeljno plus 30 časova blok nastave na godišnjem nivou. Da bi se oslobodio prostor za informatiku i ispoštovalo zakonsko ograničenje broja časova obaveznih predmeta, predloženo je da se sadašnji treći čas fizičkog – izabrani sport transformiše u obavezne vannastavne fizičke aktivnosti, kojima bi pripao 1,5 čas nedeljno.

– Uvođenjem blok nastave u sedmom i osmom razredu za samo dva predmeta remeti se kompletan obrazovni proces svih ostalih predmeta u osnovnoj školi, što kroz smanjenje fonda časova, što kroz organizaciju same nastave. Nastava tehnike i tehnologije gubi osnovnu koncepcijsku smisao teorijsko-praktičnog karaktera, jer se razdvajanjem sadržaja teorije od praktičnog rada gubi na sistematičnosti i kontinuitetu usvajanja znanja, što je nepojmljivo za jedan ovakav predmet. Sem toga dovodi se u pitanje ostvarivanje zacrtanih ishoda iz ovog predmeta – kaže za Danas Zoran Lapčević iz Društva pedagoga tehničke kulture.
On tvrdi da je blok nastavu teško tehnički izvesti, posebno u školama sa većim brojem učenika, odeljenja i nastavnika, te da je nemoguće napraviti funkcionalan raspored časova. Lapčević odbacuje obrazloženje nadležnih da uvođenje blok nastave dovodi do rasterećenja učenika.

– Naprotiv, učenici pa i svi ostali – roditelji, nastavnici, direktori škola, sastavljači rasporeda, biće potpuno zbunjeni i opterećeni neefikasnošću ovakvog načina rada – smatra Lapčević, napominjući da se blok nastava pokazala neefikasnom i u osnovnim i u srednjim školama.
On navodi da se uvođenjem blok nastave otvara i problem novih tehnoloških viškova, posebno u školama u kojima nastavnici tehničkog dele odeljenja na grupe zbog praktičnog rada.

– Odvajanjem teorije od praktičnog rada u sedmom razredu u svakom odeljenju jedan nastavnik gubi po 34 časa godišnje, a u osmom razredu po 32 časa, jer se ti časovi samo teorije više ne dele na grupe već ih predaje jedan nastavnik. Kod nastavnika tehničkog postoji i veliki strah da je uvođenje blok nastave uvod u potpuno ukidanje drugog časa ovog predmeta, pod izgovorom da se taj vid nastave nije pokazao izvodljivim i stručno-pedagoški opravdanim. Takav vrlo moguć scenario bi izazvao velike tehnološke viškove u nastavi TIO – ističe Lapčević.

A Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta danas će uputiti peticiju ministru prosvete u kojoj se traži da učenici od petog do osmog razreda osnovne škole imaju tri časa fizičkog vaspitanja nedeljno. Peticiju je dosad potpisalo više od 4.000 ljudi. Oni pitaju kako će biti plaćeni nastavnici koji budu izvodili 1,5 čas obaveznih fizičkih aktivnosti, s obzirom da postojeći pravilnik o normi zaposlenih u obrazovanju ne predviđa da oni budu plaćeni za tu vrstu aktivnosti.

Primedbe i na program
Društvo pedagoga tehničke kulture ima primedbe i na predlog novog nastavnog programa budućeg predmeta tehnika i tehnologija za peti razred. Oni, između ostalog, smatraju da bi u program trebalo vratiti oblast energetike, a digitalnu pismenost proširiti sa sadržajima iz Informaciono-komunikacionih tehnologija.

 

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top