34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Naučite dete da bude samostalno

Pedijatar čije savete sluša ceo svet, doktor Komarovski, mesečno odgovara na pitanja roditelja, a mi vam donosimo jedan njegov od njegovih saveta ta temu samostalnosti kod dece.

Na pitanje kako dete naučiti samostalnosti, doktor Komarovski odgovara:

Što se samostalnosti tiče – kada dete pokušava da uradi nešto samo, treba se mešati onda kada to ugrožava njegovu ili nečiju sigurnost i zdravlje. U protivnom, dete treba pustiti da radi sve samo, da greši, pokušava, a kada dobije željeni rezultat treba ga pohvaliti. Naglasak se baca na to što je dete uspelo da to i to uradi samo. To je ključni moment u učenju samostalnosti.

Naravno praksa “nemešanja roditelja” je posebno zgodna kada je dete već upoznalo svet oko sebe i nastoji da sve radi samo. Međutim, ima razne dece – ima dece koja sa deset godina strpljivo čekaju da im mama zakopča dugmad.

U tom slučaju moramo se obratiti drugačijim zakonima pedagogije, onima koji se svode na to da roditelj ne sme pod uticajem detetovog “neću” odustati od svoje odluke.

Hoćeš da ideš napolje, ali nećeš da zakopčaš dugmad? Hoćeš da jedeš, ali nećeš da držiš kašiku? Hoćeš da ti guza bude čista, ali nećeš da je obrišeš? Šta da se radi, velike su šanse da ne izađeš napolje, da budeš gladan, da ti guza bude prljava.

To nije surovost već privikavanje deteta na realan život, u kome sutra neće biti mnogo onih koji će u svakom času i bez pogovora njemu biti na raspolaganju.

 

Izvor: Moj pedijatar

 

Nema komentara

Оставите одговор

To Top