34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Naučite mališane lepim manirima

Sigurno poznajete decu koja su pametni i slatki, ali ne i lepo vaspitani.

Sigurno poznajete decu koja su pametni i slatki, ali ne i lepo vaspitani. Maniri su ono što im evidentno fali, a njihovi roditelji to ili ne primećuju ili mu ne pridaju važnost. Vi nemojte da budete takvi, nego se potrudite da od svoje dece napravite kulturna bića. Naučite ih nekoliko osnovnih pravila bontona:

* „Molim te, smem li, izvini…“ Reči koje bi trebalo da se podrazumevaju, neretko izostanu u savremenoj komunikaciji. Ali, kada dete usvoji da umesto „daj mi“ kaže „molim te, dodaj mi ili smem li“, to će postati njegov izbor reči za ceo život.

* „Dobar dan, ovde Miloš, da li je Maja kod kuće?“ daleko lepše zvuči nego kad dete „bane“ nekome na vrata bez pozdrava ili kada pozove drugaricu na fiksni telefon, ne izgovorivši njenim roditeljima „zdravo“ i ko je traži.

* „Ne volim tu hranu, ali hvala vam što ste mi ponudili“, pristojnije je od „Bljak, fuj, mrzim to“. Ali od roditelja zavisi da li će svojim mališanima objasniti da se suzdrže pogrdnih komentara o jelu koje mu je neko od rođaka ili prijatelja pripremio.

* U školu, prodavnicu, autobus…, ulazi se tek pošto sačekamo da neko pre nas izađe. Ružna navika je „srljanje“ u zatvoreni prostor bez poštovanja ostalih, ali kada mališani vide da to rade odrasli, sami će ponoviti istu stvar.

Nema komentara

Оставите одговор

To Top