34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Naučnici tvrde: Majčinska ljubav jača bebinu inteligenciju

Prisustvo mame stimuliše rast moždanih ćelija i povećava intelegenciju mališana, tvrde američki naučnici.

Prema najnovijim istraživanjima, koja su sproveli naučnici sa Univerziteta u Njujorku, brižno materinstvo zaista jača i stimuliše razvoj bebinog mozga, a prisustvo majke ima pozitivan uticaj na stvaranje neurona kod mališana.

Istraživanje je sprovedeno na pacovima, koji su bili uzrasta od 12 do 20 dana. Kod posmatranih pacova zabeležena je povećana proizvodnja neurona u prisustvu majke što direktno utiče na razvoj mozga. Takođe je uočena nestalna moždana aktivnost od trenutka kada su se majka i njeno mladunče odvojili.

Studija, koja je objavljena još u časopisu Current Biology, među prvima je indicirali da prirodna i rana privrženost, koja uključuje dojenje i maženje, predstavlja ključnu fazu u postnatalnom razvoju mozga.
Ređina Salivan, profesor Univerziteta u Njujorku i autor ovog projekta naglašava da istraživanja pokazuju da senzorna stimulacija majke kod sisara pomaže razvoju i oblikovanju mozga, kao i definisanju uloge negovanja i značaja majčinstva u razvoju zdravog mozga.
Analize i proučavanja video materijala u trajanju od skoro 100 časova i električno čitanje mozgova pacova pokazuje da veza majke i mladunčeta/deteta direktno utiče na ranu moždanu aktivnost.

“Postoji mnogo faktora koji utiču na razvoj i odgoj dece”, dodaje koautor studije dr Ema Saro.
“Naša istraživanja pomoći će naučnicima i kliničkim doktorima da uvide koliko zapravo interakcija i biološka privrženost majke i deteta nakon rođenja utiče na razvoj mozga.”

 

Izvor:  Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top