34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Nedostaju mi moje prijateljice, ali trenutno su deca sve što imam – i začudo, ne žalim“

Napisala je to jedna mama, a iza njene izjave krije se zapravo jedna predivna poruka koju bi svaka mama trebala čuti

“NEDOSTAJU mi moje stare prijateljice u onoj meri s kojima sam se s njima nekada družila, ali začudo, ne nedostaju mi baš toliko jako koliko sam mislila da hoće.”, napisala je mama   Jennifer S. Wright na svom blogu na Huffington postu , a iza njene izjave krije se zapravo jedna predivna poruka koju bi svaka mama trebala čuti.

“Jer imam svoju decu. Devojčice u dobi od pet i malo starije od jedne godine koje su postale moje veliko i sretno društvo. Društvo s kojim imam svakodnevnu interakciju. Društvo s kojima mi komunikacija nije spala na poruke i tu i tamo poziv.

Bilo je trenutaka kada mi je strašno nedostajao deo mog starog života. Kada sam prvi put rodila druženje s prijateljicama proredilo se, ali ne toliko koliko sam to primetila nakon rođenja moje druge kćeri. Zapravo, veliki je problem bio taj što sam s mlađom kćerkom imala znatnih problema oko dojenja, to je bila cela procedura zbog koje sam izvesno vreme doslovno prestala odlaziti igde na duže vreme. Imale smo svoju proceduru zbog koje smo se malo skučili, moj suprug, kćerke i ja.

Nisam to primećivala u prvo vreme, no jednog mi je dana sinulo – možda mi nedostaje moje staro društvo, ali ne osećam to toliko jer imam novo društvo. Novo super društvo – cure s kojima radim baš sve što devojke rade. I više – naravno, a vikendima imamo dane za odrasle kada u naš primamo i našeg tatu. I onda radimo baš sve zajedno – odlazimo na izlete, družimo se i zabavljamo ili idemo samo do dućana izabrati najbolje jabuke. Imamo svoje foru, svoju rutinu i svakodnevna mala iznenađenja. Jer tu su ipak još uvek deca u pitanju. Ali ne bilo kakva deca već – sestre i najbolje prijateljice.

Jednoga dana, nedavno, devojke su gledale crtić, a suprug i ja gledali smo njih. Spojenih koljena i ramena, glave naslonjene jedna na drugu tvoreći srce svojim telima. Prijateljice. Moja mlađa kćer sve je češće počela izvoditi biesni gliste samo zato što joj je jako nedostajala njena sestra koja je u vrtiću. Tolika ljubav.

S njima je danas tako lako živeti. Bez obzira što su male opet su dovoljno velike, i dve su, pa mogu napraviti sve što trebam po kući. Mogu se otiči istuširati bez brige znajući da će se one zabavljati, a kada me zatrebaju da će jednostavno doći do mene. Nemam potrebu osluškivati fantomske zvuke i brzati s tuširanjem samo da da vidim što moje dvogodišnje dete radi.

Moje su devojčice super društvo, ali one su moja deca. Ja sam ipak odrasla osoba i zato mi ponekad stvarno nedostaju moje prijateljice. No moje je vreme jednostavno trenutno limitirano.

Nedavno sam slučajno porazgovarala s jednim neznancem u restoranu gde sam došla sa svojim kćerima. Počeli smo temu o deci i je li teško odgajati dvoje dece, pitamo jer su on i supruga planirali još jedno dete, ali nekako nikako da se odluče.

Ono što sam mu odgovorila zapravo je meni na kraju stvarno otvorilo oči. Odgajati dvoje dece je predivno, ali i izazovno. Ova razlika u godinama sada mi deluje još bolje jer sam ipak imala dosta vremena biti toliko nasamo sa svojom starijom kćerkom, baš kao sada mogu biti nasamo s manjom.

To je vreme toliko kratko zapravo, toliko opet limitirano jer znam da ću se već za koju godinu opet moći posvetiti svojim prijateljicama, kada moje devojčice više ne budu toliko trebale moje društvo. I zato želim maksimalno uživati u tom limitiranom vremenu sa svojom decom. Želim da se sećaju koliko su kao male doživjele i proživjele toliko toga sa svojom mamom, da jednom kada se osvrnem na ove godine ne žalim što s njima nisam bila više.

I zato mi moje prijateljice nedostaju, ali ne toliko koliko sam mislila da hoće, a još pritom znam da će pet doći vrijeme kada ćemo sigurno malo više aktivirati naša druženja.

Zasad ćemo još uvek ostati više na porukama nego na pravim doživljajima, njih ću još jedno vreme proživljavati sa svojom decom. Dok su još uvek male.

 

Izvor: Zelena ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top