34. LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 18. i 19. maja 2024. godine u TC GALERIJA u Beogradu

Neprijatan zadah kod dece

Neprijatan zadah iz usta se javlja kod dece kao i kod odraslih. Čest je razlog roditeljske brige i razlog posete pedijatru i stomatologu.

Nekada je uzrok potpuno bezazlen ali može biti znak i nekih ozbiljnijih bolesti. Može biti znak bolesti usta, organa za varenje, ali i opštih poremećaja u organizmu. Važno je da se otkrije šta je uzrok ove pojave. Ukoliko se kod deteta javi neprijatan zadah koji traje potrebno je da dete pregleda pedijatar i stomatolog.

  • Najčešći uzrok neprijatnog zadaha iz usta kod dece su infekcije u krajnika, grla i sinusa i nosa. Neprekidno slivanje sekreta iz nosa je posledica alergiskih reakcija, hroničnih prehlada ili oboljenja sinusa. U sklopu trenutne infekcije može doći do razmnožavanja bakterija koje daju neprijatan miris iz usta. Kada je detetu zapušen nos zbog alergije, prehlade ili uvećanog trećeg krajnika dete diše na usta što dovodi do sušenja sluznice i izostanka antibakterijske uloge pljuvačke. Bakterije se brže razmnožavaju, izazivaju raspadanje i oslobađanje neprijatnih mirisa.
  • Loša higijena usne duplje je jedan od češćih razloga za neprijatan zadah. Deca jedu više slatkiša i ne vole da peru zube, a i kada ih peru, ne rade to na najispravniji način i ne rade dovoljno dugo. Poneki pokvareni zubić može biti uzrok za neprijatni zadah, a nekada čak i bolesti desni koje se, iako retko mogu sresti i kod dece
  • Ukoliko dete ne pije dovoljne količine vode, bilo da se bavi sportom, ili ima povišenu temperaturu, povraćanje ili dijareju, kada su potrebe za tečnošću veće nego uobičajeno, može pri dehidraciji doći do neprijatnog zadaha.
  • Sisanje palca ili cucle pogoduje povećanom stvaranju pljuvačke u kojoj se ubrzano razvijaju bakterije.
  • Deca do tri godine mogu da zaglave sitan predmet u nosu i ako se ne primeti na vreme, a dovoljno je mali da ne pravi teškoće sa disanjem, može dovesti do nagomilavanja bakterija.
  • Gljivične infekcije mogu da budu uzrok neprijatnog zadaha, ali one se ne javljaju samostalno, već u sklopu pada imuniteta, sistemskih bolesti ili dugotrajne i česte upotrebe antibiotika.
  • Ukoliko dete dobija neku hroničnu terapiju ona može biti uzrok lošeg zadaha
  • Gastroezofagealni refluks (GER) – vraćanje sadržaja želuca ka jednjaku iako dete ne pokazuje druge tegobe može biti uzrok lošeg zadaha. Kod starije dece može biti uzrok i gorušica, kiselina u želucu, loše varenje
  • Metaboličke bolesti i dijabetes mogu biti otkrivene upravo preko lošeg zadaha kao jednog od prisutnih simptoma. Sva sreća ozbiljne bolesti su samo u jednom veoma malom procentu uzrok neprijatnog zadaha ali pedijatar na pregledu otkrije uzrok neprijatnog zadaha.

 Kako sprečiti neprijatan zadah?

Osnovni pristup u lečenju neprijatnog zadaha je otkrivanje i uklanjanje pravog uzroka. Ukoliko primetite neprijatan zadah kod vaše bebe, za početak najvažnije je da dobro održavate oralnu higijenu. Obrišite ili istrljajte bebine desni a kasnije i zube nakon svakog obroka i pre spavanja. Potrebno je da nežno istrljate i jezik sterilnom gazicom. Bebi pasta za zube do prvog rodjendana nije potrebna, a četkice za zube, specijalno prilagodjene za ovaj uzrast možete koristiti za privikavanje deteta za pranje zuba, ali bez paste za zube. Ako beba sisa palac operite joj rukice sapunom i toplom vodom pre spavanja i trudite se svakako da je odviknete od ove navike a cuclu pustite da se iskuva nekoliko minuta u ključaloj vodi ili u sterilizatoru.

Deca od godinu dana treba da peru zubiće minimum dva puta na dan, odmah po ustajanju ujutru pre doručka i uveče pred spavanje, posle popijenog mleka. Na četkicu treba staviti pastu za zube veličine zrna graška i prati zube najmanje 2 minuta. Velika je greška da dete opere zube a onda ode u krevet i popije mleko jer se tako zubići lakše kvare. Dete od druge godine treba da vodite kod pedijatra na svakih 6 meseci minimum.

Ukoliko higijenu usne duplje održavate dobro i kontrolišete pranje zuba Vašeg deteta a neprijatan zadah se održava, potrebno je da posetite Vašeg pedijatra i stomatologa koji će otkriti uzroke ove pojave.  Pedijatar će već pri pregledu moći da ustanovi šta je uzrok neprijatnog zadaha i predložiće adekvatnu terapiju. Ukoliko je potrebno, uradićete neke dodatne analize i pregled kod stomatologa. Ovaj simptom, iako neprijatan, najčešće prolazi primenom saveta lekara.

 

Izvor: Moj pedijatar

Nema komentara

Оставите одговор

To Top