33. Novogodišnji LILLY JUNIOR Dečiji sajam biće održan 23. i 24. decembra 2023. godine u TC GALERIJA u Beogradu

NEVEROVATNO VAŽNE stvari koje svaki roditelj mora da zna pre nego što se BEBA RODI

Roditeljstvo je težak posao, pa će svaki roditelj priznati da bi voleo da je znao neke stvari unapred. Ipak, sve je u iskustvu, pa poslušajte one koji su kroz rađanje, odgajanje i vaspitavanje dece već prošli.

Ako planirate da budete roditelj, onda vam sledeća iskustva mogu samo pomoći.

Evo šta kažu novopečene mame.

– Moja beba je spavala samo po sat vremena prva četiri dana. Bila sam isprepadana. Bila sam ogorčena. Onda sam uspela da  je uspavam na grudima. Kada sam našla način da je uspavam, cilj mi je bio i da je ne probudim. Dakle, pre nego što prebacite dete sa grudi u krevetac pustite da prođe bar 20 minuta, jer će tako utvrditi san i neće se probuditi.

– Vagina može da vam se pocepa u svim pravcima, ne samo u predelu perineuma. Ja sam doživela cepanje vagine iznutra i imala sam više šavova. Bila sam šokirana kad mi je ginekolog rekao šta mi se desilo tokom porođaja, jer tako nešto ni u jednoj knjizi nisam mogla da pročitam.

– Sasvim je normalno da neke bebe imaju plavičastu boju kože prilikom rođenja. Kao što je normalno i da ne plaču odmah, jer su im usta i nos prepuni neke tečnosti. Da sam ovo znala ne bih mislila da sam rodila mrtvo dete.

– Sisanje je ispravno samo ako vaše dete ustima obuhvata više od bradavice. U suprotnom, vaše dete će biti gladno, jer će samo glabati bradavicu, što će izazvati pucanje i bolne rane. Niko neće biti zadovoljan.

– Kad presvlačite muško dete, savijte mu pišu uvek ka peleni koju skidate, inače će vas popiškiti.

– Porodilji su najgori neprijatelji strah i uznemirenost. To samo otežava brigu o detetu. Nijedna žena ne bi trebalo da se oseća ugroženo i tu je pomoć porodice od ključnog značaja.

– Moja posteljica je bila ogromna i zaglavila se tokom porođeja u grliću materice. Doktor je morao da mi zavuče celu ruku unutra da bi je izvukao. To boli kao sam đavo.

– Nisam imala pojma da će mi stomak izgledati kao kesa za smeće neko vreme i prepala sam se. Meni to nije izgledalo normalno. Još nešto, dojenje ubrzava vraćanje organa na mesto.

 Neke devojčice mogu da krvare zbog hormona posle rođenja. Ja to nisam znala, pa sam se prestravila kad sam videla krv u peleni.

– Verovatno ćete imati problem sa bešikom. Kašljanje ili kijanje vas mogu naterati da pišnete u gaće. To nije ništa strašno. Kegelove vežbe mogu da vam pomognu. Ne zaboravite da su i hemoroidi prirodna pojava.

–  Bebe mnogo prde i to je presmešno.

– Normalno je da povratite tokom porođaja i da vam telo drhti. Ja sam mislila da umirem.

 Tablete protiv zatvora mogu mnogo da vam pomognu. Svaki napon je posle porođaja suvišan. Prva stolica posle rađanja deteta vam je kao novi porođaj.

– Bebin pupak izgleda grozno.

– Porođaj je istovremeno i divan i strašan. Doživećete najlepše i najgore bolove u životu. Kad izađete iz bolnice bićete presrećni i prestravljeni. Kako rastu biće sve divnije i teže. Sve ima svoje dobre i loše strane.

 

Izvor: Zelena  ucionica

Nema komentara

Оставите одговор

To Top